Foto: printscreen Dosije

Hapšenje jednog od prvih vođa i osnivača organizovane kriminalne grupe "Pink Panter" Rajka Čauševića, u Nemačkoj , za seriju pljački, ponovo je vratila u centar pažnje čoveka koji se nije ustručavao da pred kamerama ispriča kako su nastali "Pink Panteri", kako su pljačkali zlatare i draguljarnice širom Evrope, ali i ko je još bio na njihovoj meti, zbog čega je bio i uhapšen.

Čaušević je uvek bio veoma raspoložen da govori o bandi „Pink Panter“ za koju je govorio: „Pink Panteri su sistem. Stvorili smo sistem. Nikada nismo bili nasilni.

Ovaj Cetinjanin za sebe je govorio: „Ja sam lopov, ali i gospodin“.

„Mi uvek imamo plan, a plan je uvek bio: za 40 do 60 sekundi upasti u poznatu i čuvanu draguljarnicu, ukrasti nakit vredan milione evra, uz minimalnu ili nikakvu upotrebu sile, te pobeći pešice, na biciklu, skuteru ili gliseru“ govorio je Čaušević, priznajući da je decenijama pljačkao po Evropi i time za sebi obezbedio luksuzni život.

Foto: printscreen Dosije

Medijski je počeo da se eksponira od 2015 godine, kad je otvoreno počeo da govori o „Pink Panterima“:

“ To smo napravili kao protest, odgovor onima koji su nam srušili Jugoslaviju. Mi smo bili Jugovići, živeli smo kao gospoda, paše. To je bunt protiv Nemačke, Francuske. To nije organizacija, nego uzak krug ljudi. Ova grupa je izmislila hiljade načina kako doći do novca. Sada nas je veliki broj. Napravljeni smo po sistemu masona. Dakle mi pripadamo pravoj mafiji. Mi smo prava mafija. Tu su bili pre svega veliki patrioti i rodoljubi iz Crne Gore, Srbije, Republike Srpske, ali i iz Bosne i Hrvatske,“ ispričao je Čaušević pre pet godina za podgorički „Dan“.

Za ovu grupu je već poznato da je operisala po celoj Zapadnoj Evropi, ali i svetskim finansijskim centrima, gde su uspeli da ukradu nakit vredan više od 500 miliona dolara. Na njihovoj meti su bile zlatare i draguljarnice pre svega u: Monaku, Italiji, Francuskoj, Britaniji, Dubaiu, Japanu su bile spektakularne, a u njima niko nije stradao, pokupljeni su milioni u dragocenostima, što su zabeležile i sigurnosne kamere.

„Krao sam sve što je vredno, a posebno zlato. Zatvorske kazne sam služio u Nemačkoj, Austriji, Luksemburgu, Italiji, Francuskoj, Španiji, Švedskoj, Holandiji, a poslednji put sam bio u zatvoru 2013. u Hrvatskoj, govorio je Čaušević i otovreno priznao da je milione potrošio na lagodan život i kokain, da bi ostao bez ičega.

Foto: printscreen Dosije

U ispovesti za srpske medije u kojima je bio čest gost, posebno od ulaska u rijaliti govorio je da je sa 17 godina otišao u inostranstvo, da je bio svedok porodičnog nasilja gde je otac, koji je inače bio policajac, tukao njegovu majku, koja je pobegla zbog toga i ostavila ga sa ocem nasilnikom. Zbog čestog maltertiranja pobegao je od kuće u inostranstvo, gde se bavio sitnom krađom. Često se vraćao u Crnu Goru, ali i odlazio sve dok nisu osnovani balkanski „Pink Panteri“.

Osim draguljarnica i zlatara, na meti Čauševića našla se 2013. tadašnja hrvatska ambasadorka u Podgorici Ivana Perić, kojoj je nestao nakit. Desetak dana posle te krađe Čaušević je bio uhapšen.

Čaušević je osim pljačke po Evropi imao i kraći izlet u političke vode kada je u ime Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića otvoreno lobirao za referendum  kojim je Crna Gora stekla nezavisnost 21. maja 2006. zbog čega je bio dobio plaketu za doprinos. Ta 2015. za Čauševića je bila presudna, jer je posle serije pljački pristao da  govori na jednoj beogradskoj televiziji. Osim ispovesti o „Pink Panterima“ Čaušević je priznao da živi u kući bez struje i vode, a onih nekoliko što je imao ostavio je bivšim suprugama. Sa druge streane, pred ulazak u rijaliti je govorio da mu je honorar potreban da vrati dugove i da njegovo petoro dece  uče na njegovim greškama.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram