Zapaljen automobil, požar, auto, vatra, gori automobil
Ilustracija: Shutterstock

Na Severu Kosova prošlog vikenda zapaljena su dva vozila sa registarskim tablicama Raška, odnosno Novi Pazar. Njihov vlasnik tvrdi da se nikome nije zamerao ili svađao, te da ne zna ko su počinioci. Saznanja o počiniocima, odnosno osumnjičenima, nema ni Kosovska policija, iz koje navode da je istraga u toku.

Danijel Danilović iz Leška javio se našem portalu, navodeći da je vlasnik vozila koja su zapaljena u subotu.

Tvrdi da su ona bila parkirana ispred garaže, odnosno nedaleko od dečjeg vrtića u Lešku, te da je oko 22.00 portir u ovoj ustanovi uočio dim, a potom ih o svemu obavestio, piše KoSSev.

„Dok je portir došao sa protivpožarnim aparatom, pozvao mog oca da siđe i dok smo mi došli, plamen je već učinio svoje i nismo stigli da ugasimo požar na autu – totalno je izgoreo“, kazao je.

Plamen je zahvatio i drugo vozilo – kombi.

„Požar na kombiju smo stigli da ugasimo, ali mu je naneta ‘dobra’ materijalna šteta“, rekao je Danilović.

Tvrdi da su potom pozvali policiju, te da su njihovi službenici stigli kasno u noć. Potvrdio je navode policije, da je u blizini zapaljenih automobila pronađena flaša sa benzinom.

Danilović, međutim, tvrdi i da je te iste noći pronašao tragove nedaleko od ove lokacije.

„Padala je kiša, pošto je tu ispod pruga, vidi se da se neko tu okliznuo, da je neko prolazio“, rekao je.

Kaže da je svoje sumnje potom potvrdio, kada je pogledao snimak sa nadzorne kamere komšije, ali i dodaje da je isti previše mutan da bi moglo da se vidi ko je u pitanju. Danilović tvrdi da ne zna ko je izazvao požar.

„Nemamo nikakvu sumnju ko je to uradio, nikome se nismo zamerali, svađali“, kazao je on.

Sa druge strane, on tvrdi da su počinioci „verovatno“ srpske nacionalnosti.

„Albanci nisu sigurno došli to da urade, verovatno su Srbi, nema ko drugi. Baš na tom mestu gde su te garaže, tokom barikada su bili istovareni džakovi… Posle toga, kada su uklonjene barikade, mene su zvali iz policije, jer su džakovi tu i ostali, niko ih nije pomerao. Zvali su me da dam izjavu o tome zašto je to tu baš pored mog objekta“, kazao je Danilović.

Dodaje da je potom otišao u policiju kako bi dao izjavu, te da je tamo rekao da nema nikakve veze sa tim i da ne zna ko ih je postavljao.

„Verovatno su neki od naših Srba pomislili da sam ja nešto rekao za nekog gore kada sam išao da dajem izjavu. Ne postoji druga varijanta“, konstatuje on.

Kaže da mu iz policije u međuvremenu nisu javili da li je ostvaren napredak u rešavanju ovog slučaja.

O požaru u Lešku Kosovska policija izvestila je u nedelju, u svom 24-časovnom izveštaju, navodeći da je isti „uspešno lokalizovan“. Takođe su potvrdili da je na licu mesta pronađena flaša benzina, kojim su, kako se sumnja, nepoznate osobe i izazvale požar.

U izveštaju nije bilo navoda o tome da li su ove osobe i uhapšene, odnosno da li je policiji poznat njihov identitet.

Iz Kosovske policije regiona Sever danas su saopštili za KoSSev da i dalje nemaju saznanja o osumnjičenima. Potvrdili su da je slučaj i dalje klasifikovan kao izazivanje opšte opasnosti.

Paljevine automobila na Severu Kosova neretko su se mogle naći u policijskim izveštajima u prethodnim godinama.

Tokom 2022. zapaljeno je najmanje 15 vozila, a poslednja 29. decembra, tokom tenzija na Severu, kada su uoči uklanjanja barikada izgorela dva kamiona koja su bila postavljena na novom mostu u mestu Dudin krš u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Sa izuzetkom slučaja bacanja bombe, kao i najmanje jednog zapaljenog automobila tokom oktobarskih nemira 2021. godine na Severu, ukupno je 69 vozila zapaljeno od 2014. godine u sredinama u kojima žive Srbi.

***

BONUS VIDEO – Zapaljen automobil na Petlovom Brdu koji su ubice koristile za ubistvo na pumpi u Rušnju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar