Đoko Maksic Foto: Video/Nova.rs, ivan mofo/Press centar Uns

Načelnik nefrologije sa Vojno-medicinske akademije (VMA) dr. Đoko Maksić uhapšen je u četvrtak zbog primanja mita od pacijenata, a njegovo privođenje začudilo je, ne samo srpsku javnost, već i njegove kolege, koji tvrde da je reč o jednom o najboljih lekara ove institucije. Prema rečima njegovog advokata Ljiljane Borović, u ovom slučaju nije bilo reči o mitu kako se navodi.

Maksiću je nakon saslušanja određen pritvor do 30 dana, a njegov branilac Ljiljana Borović ispričala je za naš portal do detalja o čemu se radi.

„Tačno je da je 3. juna Više javno tužilaštvo u Beogradu donelo Naredbu o sprovođenju istrage protiv mog klijenta Đoke Maksića, koji je, bez lažne skromnosti, jedan od najuglednijih i najboljih nefrologa u državi. Naredba je doneta zbog sumnje da je moj klijent primio mito i to na taj način što je od tri pacijenta, koja je lečio duži niz godina, primio poklon u ukupnom iznosu od 250 eura“, kaže za portal Nova.rs advokat osumnjičenog Ljiljana Borović.

Kako navodi, tokom istrage ispitani su pomenuti pacijenti, koji su potvrdili da im poznati beogradski lekar nikada nije zatražio novac za određene usluge.

„Moram naglasiti da su u dosadašnjem toku postupka ispitani pomenuti pacijenti i da su isti, doslovice, izjavili da im je profesor dr. Đoko Maksić spasao živote, te da im nikada nije tražio, niti zahtevao bilo kakav novčani ili nenovčani poklon. Takođe, u Naredbi o sprovođenju istrage se navodi da postoje osnovi sumnje da je moj klijent primio novac da bi izvršio službenu radnju, koju ne bi smeo izvršiti, ali se ne navodi o kojoj je reč i u čemu se ona sastoji“, tvrdi advokat.

Đoko Maksić, foto: Printscreen Rts

Borovićeva u razgovoru za portal Nova.rs ističe i da se u krivičnoj prijavi, koju je protiv Maksića podnela policija, navodi na koju se zapravo nezakonito radnju misli.

„Iz krivične prijave proizilazi da se ta radnja ogleda u činjenici da je moj branjenik dugogodišnjem pacijentu, inače hroničnom bolesniku, zakazao kontrolni pregled mimo procedure. Ta procedura je, između ostalog, predviđena i internim aktom klinike – Naredbom načelnika I 3449/1 od 16 marta 2020. godine i to u delu u kom se predviđa da se prijem pacijenata i ranije zakazane intervencije pomeraju za 1. jul 2020 godine“, kaže Borovićeva i dodaje:

„Odbrana će u daljem toku postupka dokazivati da se navedena Naredba načelnika odnosila za postupanja u periodu u kom je bilo predviđeno da VMA bude kovid-bolnica, a kako je u međuvremenu promenjena odluka i doneta nova, odnosno da VMA bude bolnica za građanstvo i pacijente koji nisu kovid pozitivni, ta naredba je samim tim izgubila na značaju i nije bila primenljiva, jer su se pacijenti primali na lečenje i obavljale su se intervencije u okviru klinike“, dodaje ona.

Podsetimo, načelnik nefrologije na Vojno-medicinskoj akademiji Ðoko Maksić, koji je i profesor Medicinskog fakulteta, uhapšen je zbog sumnje da je uzimao mito od pacijenata. Inače, reč je o uglednom srpskom nefrologu, koji je svoju karijeru započeo pre 25 godina na Vojno-medicinskoj akademiji.

Maksić je Medicinski fakultet završio u Sarajevu 1982. godine, da bi potom specijalizirao na VMA. Postdiplomske studije oblika uže specijalizacije iz nefrologije završio je 1993. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare