Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs; Nemanja Jovanović/Nova.rs; Vesna Lalić/Nova.rs

Suđenje Urošu Blažiću zbog masakra koji je počinio 4. maja prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje kod Mladenovca počinje danas u Višem sudu u Smederevu. U ovom krvavom piru ubijeno devet osoba, dok je više od deset ranjeno, među kojima je i Andrijana Mitrović, čija porodica za Nova.rs ističe da je ogorčena zbog svega i ne očekuje da će pravda biti zadovoljena, jer Blažiću za stravičan zločin preti samo 20 godina zatvora.

Samo dan nakon stravičnog masakra u školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, gde je maloletni K. K. (14) iz očevog pištolja ubio devet učenika i radnika obezbeđenja, 4. maja 2023. godine javnost je potresla vest o novom masakru koji se dogodio u mestima u okolini Smedereva i Mladenovca. Uroš Blažić tada je iz automatske puške pucao na omladinu koja se okupila na dva mestu u Ravnom Gaju i ispred škole u centru Dubone.

Svoj krvavi pir otpočeo je u Malom Orašju, kod spomenika Palim borcima, kada je iz automatske puške pucao u grupu mladih koji su ložili logorsku vatru i proslavljali rođenje deteta u porodici jednog od okupljenih. Blažić se svojim automobilom dovezao do njih i rekao im da legnu na zemlju ili će ih sve pobiti. Okupljeni su ga pozvali da im se pridruži, međutim, on je tada zapucao. Potom se uputio u Dubonu, gde je u školskom dvorištu zatekao takođe grupu mladih, i ponovo zapucao. Troje mladih izgubilo je život u Duboni, a šestoro u Malom Orašju.

Foto: Mladen Savatović/N1

U krvavom piru Blažića ubijeni su Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (17), Kristina (18) i Milan Panić (22), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21), Dalibor Todorović (24) i Petar Mitrović (25), dok je više njih teško ranjeno. Među ranjenima je i hrabra Andrijana.

U masakru je zadobila nekoliko prostrelnih rana, mesec dana je provela u bolnici, a proces lečenja i oporavka od rana i trauma traje i više od godinu dana nakon masakra.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Ne očekujemo ništa od suđenja, sve je već rečeno“, samo je kratko imala snage da izusti ranjena devojka.

Njena sestra Aleksandra smogla je snage da govori za Novu i smatra da suđenje neće ništa promeniti.

„Andrijana i majka su jako neraspoložene. Ni ja ništa ne očekuje od ovog suđenja, biće ovo dugotrajan i mučan proces za sve nas, što se tiče ročišta. Ovo će za nas sve biti ponovno otvaranje rana i nanošenje bola jer ne verujemo da će se sve ovo brzo rešiti“, objašnjava nam Aleksandra.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ona ističe da ni posle godinu dana emocije u porodicama ranjenih i ubijenih nisu se smanjile.

„Ne verujemo da će on dobiti više od 20 godina zatvora, kako je optužnicom i napisano. To je to, jednostavno. Jako sam ljuta i besna zbog takve odluke nadležnih. Jedino mi je važno da mi se sestra, ali i ostali ranjeni, oporave. Andrijana je trentuno okej, ako tako možemo da kažemo. Oporavlja se polako. Verujte nam da nemamo snage ništa više da kažemo, jako smo napeti“, završila je Aleksandra.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Kako je u svojoj ranijoj ispovesti za naš list ispričala Andrijana, u večeri masakra začuli su se pucnji, ali niko na njih nije obraćao pažnju jer je jedan komšija ranije dobio dete, pa je običaj bio takav, da se puca dok se veseli, međutim. Niko nije ni slutio šta se krije iza svega.

Ona se tada prisetila svega što se dešavalo 4. maja.

Foto: REUTERS/Antonio Bronic

„Mene je neki policajac ubacio u automobil i odvezao me. Ne sećam se kada su me prebacivali. Povraćala sam u automobilu i osećala sam jak miris baruta. Bila sam u istim kolima sa drugarom, njegovom majkom i ujakom. Rekli su mi da nikako ne spavam, sve vreme su mi jaka svetla udarala u oči. U jednom momentu ta majka mi je udarila šamar da me probudi. Poslednje što se sećam jeste trenutak kada ujak tog dečka cepa majicu sa mene i pokušava da mi zaustavi krvarenje. Posle toga se budim u bolnici i kad sam videla lekara, uspela sam da progovorim samo: „Doktore, je l’ ja neću umreti?“, on mi je rekao da neću“, opisala je Andrijana ranije za Novu užas koji je preživela te večeri.

Ono što izaziva posebno ogorčenje kod porodica stradalih i ranjenih, ali i javnosti, jeste činjenica da masovnom ubici preti samo 20 godina zatvora.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Naime, Urošu Blažiću za stravičan zločin preti samo 20 godina zatvora, jer je u trenutku izvršenja krivičnog dela imao 20 godina, odnosno bio mlađi punoletnik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare