Otvaranje festivala „Mirdita, dobar dan“ prekinuto zbog dojave o bombi

Hronika 26. maj. 202218:49 > 18:54
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Deveto izdanje festivala "Mirdita, dobar dan" zvanično je prekinuto jer je stigla dojava o postavljenoj bombi. Svi posetioci i učesnici su zamoljeni da napuste Centar za kulturnu dekontaminaciju na 15 minuta kako bi policija obavila provere.

„Evakuisaćemo objekat, 15 minuta će policija proveriti sve kao što je to u skladu sa redovnom procedurom, i nakon toga ćemo se vratiti i uživati u predstavi, rekla je novinarima Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava. Festival bi zvanično trebalo da otvori predstava „Stiffler“.

Policija je danas sat vremena pre dolaska posetilaca obavila preventivnu proveru da li je postavljena bomba, prenosi N1.

Istovremeno se ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju pojavila grupa onih koji protestuju zbog festivala., sa tranparentom na kojem preko srpskog grba piše „Nema predaje“.

Foto: N1

Kako su javile reporterke N1 sa mesta događaja, sat vremena pred početak sve je ispred Centra bilo mirno, a samo je povećano prisustvo pripadnika policije i novinara govorilo o tome da se dešava nešto neuobičajeno.

Policija je mogla da se vidi već oko 16 časova, razgovarajući sa organizatorima kako bi obezbedili da sve prođe mirno, imajući u vidu iskustva iz prethodnih godina kada su se okupljale desničarske organizacije i protestovale zbog festivala.

Reporterka N1 podseća da su se danas oglasili Zavetnici, "koji sada kao parlamentarna stranka kažu da će se zalagati da se usvoje zakonska rešenja kojima će onemogućiti održavanje festivala, jer oni veruju da to nije festival koji promoviše kulturu, već nezavisno Kosovo i separatističke težnje".

Ona podseća da je juče bio nulti dan festivala, kada je otvorena izložba "Sve naše suze", i da je sve proteklo mirno, ali pošto su se razišli posetioci u prostoru Endžio Hab u Dobračinoj 4 stigla je dojava o bombi, koja se ispostavila kao lažna.

BONUS VIDEO: Izložbom "Sve naše suze" otvoren Mirdita festival

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar