Foto:Shuttestock/lordzg

Zagrebački Jutarnji list objavio je deo prisluškivanih razgovora dvojnog državljanina Srbije i Hrvatske Nikole Veina (47), rođenog Kninjanina, koji čeka izručenje Hrvatskoj. Naime, on se tereti da je pripadnik kriminalne organizacije koja je sređivala hrvatske lične karte i pasoše regionalnim šefovima mafije.

Jutarnji list navodi da veliki deo ove grupe koja je pala još u novembru prošle godine, na ovom biznisu zaradili su 53.000 evra. Ovaj hrvatski medij objavio je deo dokaznog materijala, na kome se temelji optužnica protiv Veina i još desetorice optuženih, koji broji 460 strana, a sam sudski spis čini nekoliko hiljada stranica.

Kako je opisao hrvatski USKOK, navodi Jutarnji list, Vein je kupovao od osoba koje su imale dvojna državljanstva, hrvatsko i srpsko, njihov identitet, i to koristio za nabavljanje hrvatskih dokumenata. Na taj način nabavljeno je dokumenata za više od 75 osoba. Policija je dugo pratila pomenutu grupu, tajno snimala, otkrila lokacije mobilnih telefona, prisluškivala Veinove mobilne telefone kako je zvao matičare po Hrvatskoj, lažno se predstavljao i raspitivao se kod matičara o mogućnosti podizanja hrvatskih ličnih dokumenata.

Hrvatska policija na taj način snimila je stotine razgovora, koji su krunski dokaz o tome kako je funkcionisla kriminalna grupa. O tome svedoči i prisluškivani mobilni telefon jednog od optuženih Čačanina V.L. koji je bio pod merama i koji je razgovarao sa jednim državljaninom Hrvatske Marin M. U tom razgovoru spominje se da je od nekih 50, 60 urađenih dokumenata pao samo jedan, i to u Karlovcu .

Vein se žali da 24.septembra Čačaninu da Marin M. previše priča o osobama kojima obezbeđuje dokumente.

Članovi ove grupe kako navodi Jutarnji list imali su probleme i sa falsifikovanim srpskim ispravama i kako oni što su falsifikovali te dokumente, zaboravili da stave ulicu i broj, a to svaki pasoš mora da ima.

Čak su u prisluškivanim razgovorima neki od optuženih znali da razbesne organizatora, pa je tako šestookrivljeni umesto u Bosanski, novi izvod iz matične knjige rođenih otišao u rodnu Bosansku Gradišku i da kako organizator grupe besni na njega.

Kako navodi Jutarnji list, Vein je prema navodima hrvatskog USKOK-a i njegova ekipa uspeli su da srede više od 70 hrvatskih isprava osobama sa poternica iz regiona, od koji su neki lično dolazili u Zagreb po dokumenta.

Hrvatska policija dobila je i brojne odgovore od kolega iz Srbije o njihovim lažnim ispravama koje su korišćene za dobijanje hrvatskih isprava.

Policijska mreža koja se plela oko Nikole Veina i njegove grupe, završena je spektakularnim hapšenjima prošle godine i padom dve grupe, koje su radile na izradi hrvatskih dokumenta za koje USKOK predlaže oduzimanje imovine.

Jutarnji list otkrio je i da u jednom dokumentu iz 2007. kriminalna grupa koju je vodio izvesni Zvonko Šendulović, među desetinama stranica nalazi se i podatak da pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić je hrvatski pasoš dobio tako da u zahtevu za izdavanje pasoša nije priložio sliku.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar