Haker / Foto: Profimedia.rs

Petorica Beograđana Z. M. (37), M. B. (36), F. I. (31), S. Š. (49) i A. Đ. (26), koji su uhapšeni u četvrtak u velikoj akciji, bili su visokorangirani pripadnici kriminalne grupe koja je varala ljude po Evropi, a kako saznajemo, radili su za izraelskog državljanina Gala Baraka.

Zadatak ovih prevaranata bio je da putem interneta, a kasnije i kol centra namame žrtve i od njih izvuku što više para tako što će ih ubediti da ulože novac na berzu.

Prvi korak do žrtava ovi prevaranti napravili su plasirajući reklame na raznim internet stranicama koje su nudile povoljnu zaradu ulaganjem na berzi. Kako saznajemo, klikom na reklamu otvorio bi se formular za lične podatke koji je nakon što ga potencijalne žrtve popune išao u bazu podataka zainteresovanih.

Za to vreme bi bila registrovana firma u zemlji gde treba da se nalazi njihov kol centar. To je lažna firma koja je registrovana samo kao kamuflaža za kriminal, kaže izvor „Blica“ upoznat sa slučajem i dodaje da je preduslov za „rad“ u ovoj grupi bilo tečno poznavanje nemačkog jezika.

Mete ove grupe bile su građani zemalja gde se govori nemački jezik. Oni su bili i ti koji su popunjavali formulare na internetu.

Kol centri pozivali su ljude koji su popunili formulare. Ubeđivali su ih da treba da investiraju u akcije koje zaista postoje – objašnjava izvor.

Međutim, „brokeri“ ni cent nisu uložili u akcije. Novac koji bi im žrtve dale momentalno su prebacivali na kriminalne račune u drugim zemljama, nakon čega su počinjali sa pranjem novca.

A kako su ubeđivali žrtve? Oni su sa žrtvama ostvarivali prisan odnos. Po nekoliko meseci upoznavali su se sa njima, sa njihovim ličnim prilikama, a onda bi igrajući na tu kartu navlačili žrtve da uplaćuju sve više novca. Prevarenim ljudima su na računaru instalirali program koji im je lažno prikazivao da zarađuju na berzi, kaže izvor „Blica“.

Da su prevarene, žrtve su shvatale onog trenutka kada požele veću isplatu “zarađenog” novca.

Tada kreću „problemi“ sa „akcijama“ i saopštava im se da su iz raznih razloga izgubili ne samo „profit“, već i „uloženo“. Na kraju, prekida se svaki kontakt sa žrtvom – pojašnjava naš sagovornik.

Na ovaj način hiljade ljudi uplaćivale su iznose od 10.000 do 100.000 i više evra.

Čitava njihova operacija trajala je nekoliko meseci, nakon čega su infrastrukturu pomerali na novo mesto kako bi izbegli otkrivanje – zaključuje naš sagovornik.