Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Filmovi "Toma" i "Južni vetar 2" prevremeno su završili na internetu i to nakon što su pojedini korisnici interneta na svojim nalozima delili link piratske verzije pomenutog ostvarenja. Ranije danas protiv maloletnika je podneta krivična prijava jer je krišom u bioskopu snimio „Južni vetar 2“, nakon čega ga je postavio na internet, a naš portal otkriva kolika vas kazna čeka za neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava.

Kako se navodi u Krivičnom zakoniku Srbije, ko neovlašćeno objavi, snimi, umnoži, ili na drugi način javno saopšti u celini ili delimično autorsko delo, interpretaciju, fonogram, videogram, emisiju, računarski program ili bazu podataka, kazniće se zatvorom do tri godine.

Pročitajte još:

Sa druge strane, ista kazna se može izreći i onom ko stavi u promet ili u nameri stavljanja u promet drži neovlašćeno umnožene ili neovlašćeno stavljene u promet primerke autorskog dela, interpretacije, fonograma, videograma, emisije, računarskog programa ili baze podataka.

Ukoliko je, pak, osumnjičeno lice koje čini pomenuto delo imalo nameru da pribavi imovinsku korist za sebe ili drugog, kazna je oštrija – preti mu zatvor od šest meseci do pet godina.

Inače, piratske verzije filmova već godinama prave problem filmskoj industriji. Tako se prošlog meseca na internetu prevremeno pojavio film „Toma“, što je rezultiralo time da piratsku verziju pomenutog filmskog ostvarenje vidi više od 300.000 ljudi.

Foto:Projekat „Toma“/Aleksandar Letić

Takođe, autori filmskih ostvarenja mogu zatražiti zaštitu svojih prava na sudu. Oni mogu podneti odštetni zahtev, a Zakonom o autorskim i srodnim pravima detaljno je regulisano na koji način se može ostvariti imovinskoporavni zahtev u parnici.

Advokat Denis Bećirić u razgovoru za portal Nova.rs ističe da se u Srbiji procesuiranje lica za neovlašćeno delenje autorskog dela selektivno sprovodi.

„Čini mi se da je to kod nas stihijski. Uglavnom se deševa u periodima kada se pojavi neki aktuelni film, poput „Tome“ i sada „Južnog vetra“. Tri, četiri dana se posvete tome, čisto da se skrene pažnja, a nakon toga ponovo imamo neku vrstu pauze. Moram da istaknem da je to nešto što se konstantno dešava, samo što je kod nas situacija da se procesuiranja dogode tek kada je u pitanju film koji je u datom trenutku mega aktuelan“, ističe Bećirić.

Denis Bećirić Foto: Promo/Advokatska kancelarija Bećirić

Dalje navodi da je u Srbiji praksa takva da se za pomenuto krivično delo uglavnom izriču uslovne osude.

„Mislim da je to adekvatna kazna za to delo. Mahom su to mladi, koji nakon prve osude više ne čine pomenuta dela. Sa druge strane, mere koje se izriču, poput zabrane korišćena interneta, su prosto nesprovodive“, navodi istaknuti advokat.

BONUS video: Biković: „Južni vetar“ ne promoviše kriminal, to je besmislica

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare