Sneg u Beogradu
Sneg u Beogradu, drvo palo na automobil Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Građani kojima su stablo ili grana pali na automobil usled padavina protekla dva dana, prilikom čega je došlo do telesne povrede ili materijalne štete, ukoliko se drvo nalazilo na javnoj površini, za naknadu se mogu javiti JKP „Zelenilo-Beograd“. Stručnjaci za list Nova savetuju da se šteta dokumentuje sa što više fotografija i video-snimaka.

Sneg koji je počeo da pada u noći između subotu i nedelje sa sobom je doneo niz problema Beograđanima – glavne saobraćajnice su tokom čitavog dana bile paralisane, došlo je povremenih prekida grejanja, pojedina naselja nisu imala struju i vodu, a građani su podneli veliki broj prijava zbog oborenih stabala i kablova koji su se našli na zemlji. Negde su se otvarale velike rupe tako da su propadala čitava vozila, ali su društvene mreže preplavile fotografije stabala oborenih na parkirana vozila, prilikom čega je u nekim slučajevima načina velika materijalna šteta. Brojevi telefona javnih komunalnih službi su se usijali, pa su tako stigle žalbe i da je nemoguće dobiti „Zelenilo“ i prijaviti problem.

Pročitajte još:

Iz te službe su istog dana saopštili da prioritet u saniranju imaju one lokacije na kojima je usled pada stabla došlo do prekida javnog saobraćaja, a Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za list „Nova“ da je najbolje dokumentovati događaj sa što više fotografija i video snimaka.

„U slučaju pada drveta sa javne površine treba pozvati policiju i dokumentovati događaj sa što više fotografija. Potom je potrebno u osiguranju, ili kod veštaka, sačiniti zapisnik o oštećenjima vozila, a nakon toga proceniti visinu štete predračunom ovlašćenog servisa ili još bolje nalazom veštaka“, objašnjava Okanović za naš list. Sledeća stanica, kaže, jeste JKP „Zelenilo“ kom se treba obratiti sa zahtevom za nakanadnu štete.

„U slučaju odbijanja isplate, jedina opcija je tužbe za naknadu štete pred nadležnim sudom“, kaže Okanović.

drvo palo na automobil na Vračaru Foto:Jelena Tušup/Nova.rs

Kako su iz JKP „Zelenilo Beograd“ naveli na svom sajtu, ako je došlo do oštećenja do 15.00 časova, radnim danom, na teren će odmah izaći operativni tim, ukloniti grane, drvo i napraviće se zapisnik o šteti, koji će potpisati prisutni rukovodilac i oštećena strana.

Pročitajte još:

„Ukoliko je do oštećenja došlo nakon 15.00 časova, potrebno je da se sugrađani jave Centru za informisanje JKP „Zelenilo-Beograd“ na broj telefona 011/2630-506, gde će dobiti precizna uputstva u koju Radnu jedinicu našeg Preduzeća je potrebno da se jave (u zavisnosti od lokacije na kojoj je nastupio pad stabla ili grana), kako bi se sačinio zapisnik o nastaloj šteti. Zapisnik o šteti donosi lično oštećeni, predaje ga Komisiji za procenu štete, čije je sedište na adresi Ulica Rajkova br. 15, Novi Beograd, gde oštećeni podnosi Zahtev za nadoknadu štete u pisanoj formi“, navode iz „Zelenila“.

Kako navode, komisija za procenu štete zatim popunjava obrazac Prijava štete iz osnova osiguranja od odgovornosti i oštećeni se sa kompletnom dokumentacijom upućuje u Akcionarsko društvo za osiguranje, koje u najkraćem roku, nadoknađuje štetu.

Procenjuje se da će šteta biti milionska, s obzirom da su brojna vozila, ali i zgrade oštećene usled obaranja stabala.

na zgradu u Patrisa Lumumbe 92 na Karaburmi palo drvo
Foto:Ivana Jovičić Ćurčić čitalac Nova.rs

Ipak, šteta će biti procenjena u zavisnosti na svaki pojedinačni slučaj, pa se tako zasad ne može govoriti o tačnom iznosu.

Vesić: Palo više od 300 stabala

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić u nedelju je uveravao građane da je situacija na saobraćajnicama u redu, iako su sa svih strana stizale apokaliptične fotografije.

Goran Vesic
Goran Vesić Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Kako je juče kazao, u gradu je palo više od 300 stabala, 41 bandera javne rasvete, EDB, Telekoma i drugih, što se, kako je rekao, nikada nije dogodilo.

BONUS video: Kolaps u Srbiji zbog snega

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar