Foto: Nova.rs

Građani masovno prijavljuju da im na adrese, uoči predstojećih izbora u nedelju, pristižu glasački listići sa imenima osoba koje ne žive na pomenutim lokacijama. Kako saznaje Nova.rs, svi građani koji žele da otkriju da li je na njihovoj adresi neko prijavljen, mimo njihovog znanja, mogu to da učine odlaskom u policijsku stanicu.

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov u razgovoru za Nova.rs objašnjava kako je u nekoliko koraka moguće otkriti “fantomske glasače”, uoči izbora zakazanih za 3. april.

„Građani u ovom trenutku mogu da provere ko je prijavljen na njihovoj adresi u policijskim stanicama u mestima gde žive. Moraju da ponesu dokaz da su oni vlasnici stana, da li je to izvod iz nepokretnosti ili kupoprodajni ugovor, na osnovu kojeg MUP može da jasno zaključi da je to lice vlasnik stana. Na osnovu toga oni prave predmet, zatim obaveštavaju nazad građane ko je sve na njihovoj adresi prijavljen“, objašnjava Raša Nedeljkov iz CRTE.

Rasa Nedeljkov
Raša Nedeljkov konferencija za novinare Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Kako naš sagovornik kaže, nije potrebno da građani pošalju poseban zahtev ili molbu. Jedina neophodna stvar je da ponesu dokaz da su vlasnici stana.

Takođe, sam postupak dosta zavisi i od stanice u koju idete, jer svaka funkcioniše za sebe.

Pročitajte još:

„Na licu mesta se podnosi zahtev, da li Ministarstvo unutrašnjih poslova traži posebni formular ili ne, zavisi od stanice do stanice. Za celu teritoriju Beograda je nadležna policijska stanica u Ljermontovoj“, ispričao je programski direktor CRTE Raša Nedeljkov za Nova.rs.

S obzirom na to da birački spisak nije javan, ne postoji drugo rešenje, osim da građani u policiji razreše sve nedoumice i time spreče malverzacije i izbornu krađu.

Podsetimo, proteklih dana pojavljivali su se navodi o tome da su ljudima stizali glasački listići za osobe koje ne žive na njihovoj adresi. Upravo pomenuta situacija otvorila je sumnje da je reč o izvesnim malverzacijama sa biračkim spiskovima uoči parlamentarnih i predsedničkih izbora zakazanih za 3.april. S. G.

Na spiskovima i preminuli

Inače, aktivisti vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u svojoj predizbornoj kampanji odlaze od vrata do vrata građana i raspituju se o njihovoj političkoj opredeljenosti. Ipak, aktivisti dolaze sa svojim spiskovima ljudi, na kojima se često nalaze preminule osobe, ili ljudi koji ne žive na tim adresama.

BONUS video: Đilas o nasilju u kampanji, sprečavanju izborne krađe i 4. aprilu u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare