Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Slike masovnih građanskih demonstracija u Beogradu, koje su četiri dana zaredom održavane na platou ispred Narodne skupštine, obišle su proteklih dana čitav svet, a pažnju svetskih medija posebno je izazvala činjenica da je treći skup protekao mirno i bez sukoba s policijom, nakon što su građani odlučili da se distanciraju od huligana za koje se veruje da su namerno izazivali nerede. Slogan "Sedi, ne nasedaj", međutim, juče nije uspeo da ostane na snazi jer je grupa hiligana, za koje građani tvrde da ih je bilo lako prepoznati, uspela da isprovocira policiju koju je satima gađala kamenicama i bakljama.

Huligani, koji su pravili nerede tokom demonstracija i za koje se sumnja da su namenski ubačeni da bi kompromitovali protest, prema rečima građana na društvenim mrežama, mogli su se lako prepoznati u masi zbog specifičnog načina oblačenja, ali i izgleda. Naime, reč je o krupnijim, nabildovanim momcima, uglavnom obučenim u crno, kao i sa obaveznim maskama, kačketima, ali i fantomkama na glavama. Takođe, kako tvrde demonstranti, ovi momci su bili potpomognuti i mlađim snagama, ne starijim od 20 godina, koji su identično obučeni i zamaskirani.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon što su posle prve večeri nereda, na društvenim mrežama osvanule fotografije potencijalnih huligana, koji su odgovorni za nasilje koje se dešavalo na protestima, pojavila se sumnja da je reč pripadnicima određenih navijačkih grupa u Srbiji. Uglavnom se radilo o mlađim muškarcima, koji, ni po koju cenu, nisu želeli da budu usnimljenima kamerama, pa su tako imali i „propratnu opremu“ kako ne bi mogli da budu identifikovani.

Neki od njih nosili su fantomke na glavama, koje su jedan od glavnih obeležja navijača, ali i dukserice sa kapuljačama, ili kačkete na glavama, i koji su se konstantno sklanjali od kamera i fotografa. Upravo iz ovih razloga veliki broj građana tvrdi da je jasno da je reč o organizovanim navijačkim grupama, takozvanim „momcima s tribine“:

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Tako su i novinarke portala KRIK, tokom drugog dana protesta, u Pionirskom parku, odnosno kod Predsedništva, usnimile trojicu nabildovanih mladića koji su sedeli na klupi, a koji su izbegavali da odgovore na pitanje šta rade tu i da li su nečije obezbeđnje. Tvrdili su da su došli na proteste, sve vreme krijući svoja lica i odbijajući da odgovore na pitanja novinarki, pa su se tako, nakon što su uvideli da ih one snimaju, pokupili i otišli.

Foto: Printscreen/Twitter/KRIK

U više navrata, „krupniji mladići sa kačketima“, koji su najveća misterija pomenutih protesta u Srbiji, viđeni su i kako razgovaraju sa Žandarmerijom, pa se postavlja pitanje da li je bila reč o policiji u civilu ili, pak, o „ubačenim elementima“, kako tvrde mnogi građani na društvenim mrežama.

I novinar našeg portala, Vojislav Milovančević, našao se u četvrtak na meti nepoznatih huligana sa kapuljačama, dok je izveštavao o njihovom opstruiranju mirnog protesta. On je, takođe, ukazao da je reč o momcima u crnim majicama i da je najverovatnije udaren bokserom u potiljak.

“Pratio sam i snimao šta se dešava na inače mirnom protestu. Video sam neko komešanje u parku kod Skupštine, tada mi je prišla grupa momaka sa kapuljačama. Jedan od njih se, kada je video da snimam, zaleteo ka meni i pitao ‘šta snimaš’. Rekao sam mu da sam novinar i onda me je udario, mislim bokserom. Zamahnuo je dva puta i treću put me je pogodio u potiljak i raskrvario mi je glavu”, rekao je naš novinar nakon napada.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Po fotografijama koje ovih dana kruže po društvenim mrežama, stiče se utisak i da su pomenuti krupniji mladići ispred platoa Skupštine došli potpuno opremljeni.

Operativci <3

Posted by Marko Micanovic on Петак, 10. јул 2020.

Nekima se vidi i da su ispod pantalona, po svemu sudeći, imali čak i pendreke. Ipak, zasad nije utvrđeno da li se zapravo radi o policiji u civilu ili „učesnicima“ protesta.

Podsetimo, povodom nasilnih događaja koji su se odvijali u Beogradu u utorak i sredu, Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je prekršajno i krivično proceusirano 25 osoba, od kojih više njih zbog sumnje da su izvršili krivična dela izazivanje opšte opasnosti i nasilničko ponašanje.

Takođe, tokom nemira koji su se protekle noći dešavali u centru Beogradu privedeno je još 19 osoba.

Tužilaštvo napominje da ovi podaci nisi konačni te da se radi na identifikaciji i drugih osumnjičenih, kako za krivična dela, tako i prekršaje protiv javnog reda i mira.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare