Foto: Printscreen/B.P./Amir Hamzagic/ATAImages/Medija Centar Beograd

Od 65 kandidata, koliko ih je ušlo u završnu trku za 38. mesta javnih tužilaca u Višem tužilaštvu u Beogradu, izabrano je samo 31. dok su mesta za preostalih sedam popunili tužilački saradnici. Osim što ovakav potez predstavlja nezapamćen presedan istovremeno i znači da je u VJT, koje procesuira najteža krivična dela, čak sedam tužilaca dobilo svoje mesto iako nikada nisu postupali samostalno kao tužioci u osnovnim tužilaštvima. Sve to je nametnulo pitanje - kako će tužioci koji u dosadašnjoj karijeri nisu procesuirali razbojnike i sitne lopove, uspešno prepoznati i sprečavati korupciju, u kojoj je ogrezlo čitavo društvo.

Visoki savet tužilaštva (VST) održao je prekjuče maratonsku sednicu na kojoj je, uz dosad nezabeležen presedan, izabrano 38 novih tužilaca za Više javno tužilaštvo u Beogradu. Izbor su pratile brojne neregularnosti i konstantni sukobi mišljenja članova Saveta u vezi sa kandidatima.

Na posletku, očekivano, izabrani su mahom „kadrovi“ glavnog tužioca VJT Nenada Stefanovića i predsednika VST i tužioca za visoko-tehnološki kriminal Branka Stamenkovića.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Trećina izabranih su kadar Nenada Stefanovića, koji su bili i najbolje rangirani na listi. To su mahom oni koji su u minulom periodu iskazivali servilnost i podobnost Stefanoviću, a samim tim i vlasti, postupajući u predmetima sa prizvukom državnog ili antidržavnog projekta. Sa druge strane, verovatno kako bi se uspostavio  veštački  balans, drugu trećinu izabranih čine oni za koje se ne može reći da spadaju u Stefanovićevu „ekipu“, već da su izabrani na osnovu svojih ranijih rezultata u radu. Ostatak kandidata je bez ikakavog opravdanog i ubedljivog obrazloženja proglašen neadekvatnim za mesto u VJT, zbog čega se onda poseglo za saradnicima što je nezapmćen presedan“, kazao je za „Novu“ izvor iz beogradskog pravosuđa.

Pročitajte još:

On napominje da su i sedmoro izabranih saradnika, takođe kadrovi Stefanovića i Stamenkovića.

„Činjenica da su u pitanju tužioci koji nikada nisu bili na samostalnoj funkciji i kao takvi nisu prošli kroz postupanje u osnovnom tužilaštvu, Stamanković je zajedno sa vrhovnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac pokušao da opravda navodima da su svi oni prošli specijalziovane programe i usavršavanja za posebna odeljenja u kojima će postupati – odeljenju za suzbijanje korupcije i visoko-tehnološkog kriominala. Postavlja se pitanje koliko program i usavršavanje mogu da nadomeste ono najdragocenije – iskustvo. Jer ako neko nije imao iskustva u samostalnom procesuiranju razbojništava, opravdano se sumnja koliko će biti efikasan u sprečavanju i prepoznavanju korupcije“, dodaje naš sagovornik.

Branko Stamenković, predsednik Visokog saveta tužilaštva i javni tužilac za visoko-htenološki kriminal,  Foto: n1

Inače, sednica VST prenosila se uživo putem video-linka, a trajala je bezmalo osam sati.

Najviše se raspravljalo upravo o budućim kadrovima za VJT, koje je od imenovanja Nenada Stefanovića za glavnog tužioca, u javnosti označeno kao najproblematičnije.  Od 11 članova Saveta, među kojima su i istaknuti pravnici, u zakonu zamišljeni kao njegov „nezavisni deo“ , samo su dvojica članova, i to iz redova tužilaca, osporavali izbore i način na koji se kadrira u beogradskom VJT.

Diskusija se zaoštravala najviše na onim imenima koja su se u javnosti već dovoljno iskompromitovala zbog naručenih i politički odluka, koje su doprinele narušavanju ugleda čitave javnotužilačke institucije i gubitku poverenja građana.

Upravo je rasprava o njegovim podobnim kadrovima isprovocirala juče Nenada Stefanovića da uputi saopštenje javnnosti, u kom je „osudio“ dvojicu članova Saveta, Predraga Milovanovića i Borisa Pavlovića, zbog „ponašanja“ na sednici Saveta.

Zagorka Dolovac Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

„Dvojica članova Visokog saveta tužilaca Boris Pavlović i Predrag Milovanović su u više navrata iznosili neprimerene komentare na račun pojedinih kandidata za izbor javnih tužilaca u Više javno tužilaštvo u Beogradu i vređali druge članove saveta, neskriveno vođeni ličnim razlozima, animozitetom prema određenim kandidatima i ostrašćenošću. U cilju dostojanstvenog i odgovornog postupanja članova najvišeg tužilačkog organa, kao i očuvanja ugleda javnotužilačke organizacije, Više javno tužilaštvo u Beogradu apeluje da se ubuduće prestane sa ovakvim neprimerenim ponašanjem i očekuje hitnu reakciju Etičkog odbora Visokog saveta tužilaca“, navodi se u saopštenju.

Predrag Milovanović i Boris Pavlović Foto:Screenshot/Youtube/Udruzenje tuzilaca Srbije/Privatna arhiva

Stefanović nije potpisao svoje saopštenje već se ponovo sakrio iza institucije na čijem je čelu.

Nakon toga usledio novo saopštenje, ali potpisano imenom i prezimenom. Uputila ga je tužiteljka Jasmina Paunović kao odgovor na Stefanovićevo.

Jasmina Paunović, Foto: N1

„Iz profesionalnih, kao i razloga javnotižilačke samostalnosti, a pre svega, zarad istine, moram da prokomentarišem ovaj sramni mejl. Prvo, možete samo i isključivo u svoje ime da pišete, jer mnogi u VJT ne dele Vaše mišljenje. Tako da, svako od nas ima pravo na sopstveni stav i mišljenje, bez skrivanja iza institucije. Svako poštovanje prema iskazanom mišljenju, uz adekvatnu argumentaciju poštovanim kolegama Borisu i Predragu. U njihovom istupanju nije bilo ni trunke uvrede, ponižavanja niti, kako navodite animoziteta. To, pre svega nije u maniru njihove ličnosti, kao džentlmena! Sve što su rekli se notorne činjenice, ništa niosu slagali. Lako je podizati ruku, glasati, bez objektivne argumentacije, bez stava….Primati pozamašnu mesečnu apanažu i filozofirati. A ići putem pravednika, zaštitnika zakona, poštenih i časnih kolega u takvom okruženju je strašno teško. Hvala im….ostaju zapisani kao časne kolege, kojima smo dali poverenje da rade to što rade!Jer…“svak je rođen da po jednom umre, a čast i bruka žive dovijeka!“, napisala je tužiteljka Paunović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare