ilustracija Foto: Dragan Mujan/Nova.rs; shutterstock

U slučaju brutalnog ubistva penzionera Stanimira B. (74) u zatvoru u Padinskoj Skeli, a za koji su osumnjičeni Srećko S. (20), Saša S. (21) i Dalibor P. (22), istraga je proširena na zaposlene u ovoj kazneno-popravnoj ustanovi. Prema nezvaničnim saznanjima portala Nova.rs, osim stražara, medicinskog tehničara i lekara, istraga je pokrenuta i protiv 11 zaposlenih u KPZ Padinska Skela.

Iako su za smrt čoveka koji nije imao novac da plati kaznu od 30.000 dinara, pa je otišao u zatvor, osumnjičena trojica zatvorenikam nisu krivi samo direktni izvršioci, a spisak imena na krivičnoj prijavi trebalo bi da bude mnogo duži.

„Još uvek je predkrivični postupak u toku, a iako su istragom bila obuhvaćena tri stražara, medicinski tehničar i lekar, a sada je istraga proširena i na još 11 zaposlenih, protiv kojih je inicijalno bio pokrenut samo disciplinski postupak“, navodi izvor našeg portala.

Ubijeni Stanimir B. Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Za sada se sva krivična odgovornost svaljuje na tri osobe – Srećka S, Sašu S. i Dalibora P, koji su, kako se sumnja, neposredni izvršioci zločina.

Stanimir B. preminuo je od posledica višednevne surove torture, maltretirali su ga, ponižavali, tukli i seksualno zlostavljali nekoliko dana. Na kraju je čovek umro 4. februara, obudkcioni nalaz je dostavljen tužilaštvu 8. marta, a javnost je za ovaj slučaj saznala tek 19. marta.

Podsetimo, Stanimir B. iz Mladenovca bacio je petardu 31. decembra 2020. godine, oko 13 časova, sa terase stana u kome je živeo.

Petarda je pala pored ljudi koji su šetali bebu, a njena eksplozija ih je uplašila. O semu je obaveštena policija, koja je identifikovala Stanimira i protiv njega je podneta prekršajna prijava. Prvostepenom presudom Prekršajnog suda u Mladenovcu penzioner je oglobljen sa 10.000 dinara, ali se policija žalila na tu odluku i ta žalba je usvojena pa je odrezana nova kazna od 30.000 dinara.

Stanimir nije imao para da plati tu kaznu, pa je ona preinačena u 30 dana zatvora, a penzoner je smešten u KPZ Padinska Skela, u deo gde kazne služe takozvani „prekršajci“. Penzoner, koji ranije nikada nije osuđivan ni krivično ni prekršajno, smešten je u ćeliju sa mladićima od kojih jedan ima 20, a dvojica po 21 godinu.

Foto:Facebook/privatna arhiva

Prelomi, unutrašnje krvarenje

Trojica osumnjičenih su, navodno, Stanimira počeli da maltretiraju kada više nije imao para da im kupuje stvari u kantini. Maltretirali su ga psihički, fizički i seksualno zlostavljali. Zbog zadobijenih povreda otišao je kod medicinskog tehničara, ali nije zadržan u zatvorskoj bolnici, već je vraćen u lćeliju. Stanimir je potom ponovo brutalno prebijen i zlostavljan, polomljena su mu rebra na obe strane grudnog koša, povređeni su mu unutrašnji organi, imao je unutrašnje krvarenje. Preminuo je 4. februara.

Pošto je bila u pitanju sumnjiva smrt, a na telu su bile vidljive povrede, naložena je obdukcija, a rezultati su stigli 8. marta, jer je bilo potrebno obaviti i toksikološki nalaz i tada je nedvosmisleno ustanovljeno da je smrt nasilna.

O svemu se sve do 19. marta nisu oglasili nadležni. Tek kada je informacija o stravičnom zločinu isplivala u javnost zvanične institucije su počele da se oglašavaju, pa je čak rečeno i da je Zaštitnik građana boravio u zatvoru dva dana pre smrti Stanimira B i da nije bilo nikakvih pritužbi i žalbi.

Ipak, ako su tačni navodi iz istrage, tog dana kada je Zaštitnik građana posetio zatvor, penzioner je brulano prebijen.

Zbog sumnje da su ubli Stanimira B. uhapšeni su Srećko S, Saša S i Dalibor P. Dvojica su služila kaznu zbog prekršaja u saobraćaju, a treći jer nije imao kartu u prevozu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare