Ilustracija Foto: ilian casino / Alamy / Profimedia

Vest da je Slađan M. (45) iz Vranja ostavio svoju bebu, ćerkicu od dve godine, samu u kolima satima na parkingu da bi otišao u kladionicu, šokirala je Srbiju. Dete je pronađeno posle tri sata, a policija je devojčicu u dogovoru sa Centrom za socijalni rad vratila majci i izrekla ocu hitne mere - privremeno udaljenje iz stana i zabranu kontaktiranja i prilaženja detetu. Da je ovde reč o patološkom kockaru, za Nova.rs ispričala je Jelena Manojlović, psihoterapeut iz SOS Centra.

„Jasno je da je ovde reč o patološkom kockaru. Osoba koja pati od te bolesti gubi svaki moralni kompas, gubi osećaj krivice i griže savesti. Slađan je kod sebe sigurno imao novac, to mu je bio okidač. Kockari upadnu u trans, ne razmišljaju o posledicama, tek kada izgube novac shvate o čemu se radi“, priča Jelena Manojlović i ističe da je ovde reč o ekstremnom slučaju.

„Čim je on bio u stanju da ostavi svoje dete samo u kolima, zaključano satima… jasno je da je reč o teškom slučaju. Njemu može da pomogne jedino lečenje. Kockanje je najteža zavisnost i najteže se leči jer je je potpuno nehemijska, pa ne postoji blokator kao lek.“, kaže Manojlović.

Ona ističe da takve osobe, poput Slađana M., u tim trenucima ne odgovaraju za svoje postupke.

Jelena Manojlović, Foto: N1

„To je stanje afekta, oni ne mogu da izađu iz začaranog kruga. Veoma je važno da se brzo prepoznaju simptomi bolesti, da bi se brzo reagovalo. Njih pokreće adrenalin, pogotovu kada upadnu u dugove, a ne postoji kockar koji nije upao u dug“, kaže ona.

Kakva je to bolest

„Kockanje spada u najtežu grupu bolesti zavisnosti, po najnovijim istraživanjima, teže se leči nego narkomanija a kao primer se navodi da doze nekih lekova koji se koriste u lečenju i narkomana i patoloških kockara se moraju davati u većim dozama patološkim kockarima.

Suštinski, kockanje je poremećaj kontrole impulsa, jednostavnije rečeno, nagoni ka kockanju su drastično uvećani a kočnice da se odoli, prestane su uništeni, tako da kada osoba postigne određeni stepen poremećaja nemoguće je da sama smanji porive, nagone za kockanjem i ponovo obnovi mehanizme kočnica (da svesno i voljno kaže neću kada upadne u trans)“, navode iz SOS Centra.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare