sud, čekić
Foto:shutterstock

Viši sud osudio je danas Nišliju Sašu Zdravkovića (57) na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva, jer je 16. septembra 2019. godine nožem teško povredio rođaka Dobrivoja Nikolića.

Kako je navelo tužilaštvo, Zdravković je pokušao da liši života Dobrivoja na taj način što ga je udario motkom po glavi a zatim ga je nožem, koji je ispao iz Nikolićeve ruke, ubo više puta. Dobrivoje je uboden u predelu stomaka, grudnog koša i zadnje strane butine leve noge te mu je tako naneta zbirno teška telesna povreda opasna po život.

Zdravković se na sudu branio ističući da se goloruk suprostavio komšiji koju mu je i rođak, te da nije imao nameru da ga povredi već da spasi svoj život. Isticao je je da je do obračuna došlo u njegovom dvorištu koje Nikolić decenijama bespravno koristi.

„Prošao je kroz improvizovani prolaz koji je napravio u ogradi i zaleteo se na mene sa nožem u desnoj i metalnom šipkom u levoj ruci. Povlačio sam se svestan da mi je život u pitanju, ali je on uspeo da me poseče po obrazu ispod levog oka. Uhvatio sam ga za ruke, rvali smo se, ne znam tačno kako je Dobrivoje izboden. Mislim da se to desilo dok smo se okretali i rvali. Uspeo sam da dohvatim natruli štap koji on koristi da tera stoku, i njima sam udario pa je ispustio nož. Zatim sam mu tim štapom zadao dva udarca po glavi, usled čega je drvo puklo. On je počeo da doziva brata i sina i da traži pištolj da nas pobije… Uplašio sam se, moj otac je uzeo nož kako bi sprečio da se sukob nastavi, i svi smo kolima otišli iz sela“, opisao je Zdravković obračun.

Pročitajte još:

Dobrivoje je potvrdio da više od trideset godina koristi Sašinu imovinu ali je istakao da smatra da na to ima pravo. Priznao je da je imao nož ali je isticao da je sa rođakom hteo da se raspravi oko imovine a da je oružje nosio da bi se od njega zaštitio.

Na osnovu izvedenih dokaza Viši sud je smatrao da ima dovoljno osnova da Zdravković bude oglašen krivim.

„Nesporno je utvrđeno da su odnosi između optuženog i oštećenog narušeni, da je došlo do rasprave i da je oštećeni zadobio teške telesne povrede opasne po život. Međutim, nisu u najvećem delu prhvaćeni navodi optuženog da se branio jer nije potvrđeno da je povreda koju je zadobio, nastala oštricom noža. Takođe, kada je, kako je opisao, odbacio nož i odbranio se, mogao je da prestane sa daljim napadom na Nikolića. Nalazom veštaka ustanovljeno je da povrede koje je zadobio Dobrivoje nisu nastale tokom rvanja, kako je Zdravković tvrdio, već tokom napada. Osim toga, kada je optuženi udario oštećenog motkom, došlo je do preloma kostiju, pa Dobrivoje više nije mogao da vrši napad“, objasnila je sudija Aleksandra Mojašević nakon izricanja presude.

Ukazala je da je prihvaćeno veštačenje neuropsihijatra da je Saša u vreme izvršenja krivičnog dela bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti usled straha za život.

Zdravkoviću je produžena mera zabrane napuštanja stana kojom mu je zamenjen pritvor. S obzirom na to da je reč o prvostepenoj presudi i tužilaštvo, koje je tražilo 10 godina zatvora, i odbrana imaju pravo žalbe. Zdravkovićev advokat Slavoljub Milošević najavio je žalbu na sudsku odluku zbog nepotpuno i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Tokom sudskog postupka Milošević je isticao da po stavovima Vrhovnog kasacionog suda, postoji pravo i na ofanzivnu odbranu što se u ovom slučaju i desilo.

Zdravković, koji je otac troje dece obavezan je i na plaćanje troškova tužilaštvu i sudu od oko 400.000 dinara. Takođe, on će biti dužan da nadoknadi štetu Dobrivoju koga je sud uputio da imovinsko pravni zahtev ostvari u parnici.

BONUS VIDEO: Uhapšena jedna osoba zbog razbojništva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar