Foto: N1, Zatvor, Ilustracija

Osuđenici nekoliko Kazneno-popravnih zavoda u Srbiji, odnosno 4.280 lica, odlučilo je da se odrekne jednog obroka u korist najsiromašnijih penzionera i drugog socijalno najugroženijeg dela stanovništva, kako bi pružili podršku društvu u vanrednim okolnostima nastalim usled opasnosti od širenja koronavirusa.

Kako prenosi Blic, ideja da se odreknu takozvanog „suvog obroka“, koji dobijaju nedeljom umesto večere, potekla je od samih osuđenika, jer na ovaj način žele da pomognu najsiromašnijim građanima.

Reč je o osuđenicima koji se nalaze na izdržavanju kazne u najvećim kazneno-popravnim zavodima u zemlji – Sremskoj Mitrovici, Nišu, Požarevcu, kao i u Okružnom zatvoru u Novom Sadu, koja je druga po veličini pritvorska jedinica u Srbiji.

Ovi zavodi će u dogovoru sa gradskim kriznim štabovima učestvovati u formiranju paketa koji će se dalje distribuirati onima kojima je u ovom trenutku pomoć i najpotrebnija.

Podsećamo, u cilju preventivnih mera na sprečavanju širenja virusa COVID-19, KPZ za žene u Požarevcu, kao i KPZ u Sremskoj Mitrovici i Nišu, počeli su 12. marta da u svojim krojačkim pogonima šiju zaštitne maske za lice za sopstvene potrebe u celom sistemu izvršenja krivičnih sankcija.