Ostavila ga stjuardesa iz Srbije, pa ubio troje ljudi

Hronika 28. maj. 202018:21 > 18:24
Podeli:
Foto: Facebook/Filip Zavadlav

Podignuta je optužnica protiv Filipa Zavadlava, mladića koji je 11. januara 2020. posejao strah splitskim ulicama kada je iz automatske puške izrešetao i smaknuo Marina Ožića Paića (25), Marina Bobana (25) i Juricu Torlaka (37).

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu tereti ga za činjenje tri kaznena dela teškog ubistva, dela dovođenja u opasnost života i imovine te delo nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavljanje oružja i eksplozivnih stvari. Bude li osuđen, preti mu kazna u trajanju do 50 godina zatvora.

U svom saopštenju Državno tužilaštvo Republike Hrvatske (DORH) potvrdilo je od ranije poznate navode kako je Zavadlav hteo da se osveti ljudima iz narkomanskog miljea.

„Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 11. januara 2020. u Splitu, prema prethodno donesenoj odluci i planu, u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog kruga koji su iznuđivali, pretili i fizički napadali njegovog brata i njega lično, na nezakonit način nabavio automatsku pušku marke kalašnjikov s većom količinom municije i u 15.35 sati, tako naoružan došao na predeo Šperuna u Velom Varošu“, saopštili su su iz DORH-a.

„Kad su se oštećenik (1995.) kao vozač i drugi oštećenik kao suvozač (1982.), obojica iz narkomanskog kruga koji su prodavali drogu njegovom bratu i od njih iznuđivali novac, dovezli motociklom marke Yamaha XT660CM, okrivljenik je, tereti se, u nameri da ih usmrti, prema njima ispalio veliki broj rafalnih i pojedinačnih hitaca. Vozač motocikla (1995.) je zbog zadobivenih više prostrelnih rana preminuo na mestu događaja, dok je suvozač (1982.) zadobio prostrelne rane i ozlede zbog kojih je, iako mu je pružena hitna lekarska pomoć, preminuo u Kliničkom bolničkom centru Split“, dodaju.

Foto: Printsccreen/YouTube/HRT

Zavadlav se, ističu, nakon toga udaljio u smeru Kamenite ulice i došao ispred kuće porodice koja je poznata kao mesto iz kojeg se prodaju narkotici, i kad nikog nije zatekao, tereti se da je nastavio kretanje prema Radmilovićevoj ulici kojom je na motociklu marke Suzuki Burgman naišao oštećenik (1995.), osoba iz istog kruga. Okrivljenik je, tereti se, u nameri da ga usmrti ispalio prema njemu više hitaca i zadao mu prostrelne rane usled kojih je preminuo na mestu događaja.

„Prilikom ispaljivanja velikog broja hitaca na predelu Šperuna i na predelu Radmilovićeve ulice, okrivljenik se tereti da je bio svestan kako time dovodi u opasnost život, telo i imovinu većeg broja ljudi i vozila koja su tu bila ili su prolazila. Usled ispaljivanja tih hitaca došlo je do oštećenja osobnog automobila marke Hyundai Matrix u kojem su bile tri osobe, kao i oštećenja ličnog automobila marke Audi A3 parkiranog u Radmilovićevoj ulici. Na dvorišnim drvenim ulaznim vratima kuće na Šperunu u Jerinoj ulici došlo je do proboja vrata kuće. Okrivljenik se nakon počinjenja kaznenih dela udaljio Plinarskom ulicom prema ulici Nazorov prilaz i odbacio pušku u kontejner za mešoviti otpad“, saopštili su.

Tužilaštvo je predložilo da se Zavadlavu produži istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog dela, kao i zbog posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog dela. Zavadlav je, inače, podizanje optužnice dočekao u Zatvoru u Gospiću, gde je prebačen verovatno radi vlastite sigurnosti, nakon što je jedan deo vremena proveo na psihijatrijskom odeljenju zatvorske bolnice u Svetošimunskoj.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar