Foto:Vesna Lalić

Osnovni sud u Nišu započeo je godinu sa 21.053 predmeta, a s obzirom da ima 56 sudija, svaki od njih treba da reši 375 predmeta, navedeno je u Programu rešavanja starih predmeta za ovu godinu objavljenom na sajtu suda. 

Od ukupnog broja predmeta koje treba da reše sudije u Nišu, 2.875 spada u kategoriju starih predmeta, s tim što je najveći broj njih – 2.013 staro između tri i pet godina, rešavanje 788 predmeta započeto je pre pet do deset godina, a 69 predmeta starije je od deset godina.

Po podacima programa, Osnovni sud u Nišu je na početku prošle godine ima 27.618 predmeta, odnosno prosečno 493 po sudiji.

Navedeno je da je sud ispunio plan za prošlu godinu sa više od 92 odsto, što je ocenjeno kao pozitivno, uzimajući u obzir okolnosti koje su negativno uticale na postizanje boljih rezultata, pre svega epidemiju koronavirusa.

Najveća produktivnost, kako je istaknuto u programu, ostvarena je u oblasti izvršenja gde je procenat realizacije plana 104,9 odsto i u oblasti vanparničnog izvršenja gde je plan realizovan sa 108,7 odsto.

Navodi se da je plan premašen „pre svega zbog činjenica da je izmenama zakona o izvršenju i obezbeđenju u toku 2020. godine veliki broj predmeta, među kojima su i stari predmeti, prenet u nadležnost javnih izvršitelja“.

U programu je naglašeno da je na procenat ispunjenosti ciljeva u parničnoj materiji posredno uticala činjenica da je u toku prošle godine Osnovni sud u Nišu primio više od 3.800 novih predmeta u kojima klijenti tuže banke zbog troškova obrade kredita.

Broj predmeta značajno je uvećan i u Odeljenju radnih sporova, jer je tokom prošle godine ponovo aktivirano 1.800 predmeta u kojima radnici tuže preduzeća „Srbija kargo“, „Srbija voz“, „Infrastrukture Železnice Srbije“ i „Železnice Srbije“.

Najavljeno je da će u cilju efikasnijeg rešavanja starih predmeta i realizacije ciljeva Programa rešavanja starih predmeta Osnovni sud u Nišu u narednom periodu formirati komisiju i potkomisiju koje će pratiti sprovođenje programa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar