Policajci u zajednici policija
Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Službenici MUP Srbije koji su u nedoumici u vezi sa postupanjem, moći će da se obrate Komitetu u pisanoj formi, ali samo sa ličnim podacima, anonimne prijave se neće razmatrati.

Novi Kodeks policijske etike, koji zamenjuje onaj iz 2017. godine, predviđa osnivanje Кomisije za policijsku etiku. Toj komisiji policijski službenik moći će da se obrati u slučaju nedoumice u vezi sa sopstvenim postupanjem i to pisanim putem. Međutim, komisija neće razmatrati anonimna obraćanja.

Pročitajte još:

Po obraćanju policijskog službenika za „poverljivo savetovanje za konkretno pitanje, Komisija daje mišljenje sa preporukama u roku od 30 dana od dana obraćanja tog službenika.

„Кarakter poverljivosti savetovanja podrazumeva zaštitu privatnosti u komunikaciji policijskog službenika sa Кomisijom“, navodi se u kodeksu.

U Službenom glasniku objavljen je Kodeks policijske etike kojim se utvrđuju pravila o etičkom postupanju policijskih službenika u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Prema tom kodeksu, sastav Komisije za policijsku etiku će rešenjem utvrditi ministar unutrašnjih poslova.

Кomisiju čine dva predstavnika nastavnog osoblja koji su angažovani ili su bili angažovani na osnovnim ili master studijama na visokoškolskoj ustanovi osnovanoj za potrebe policijskog obrazovanja, po jedan od predstavnika reprezentativnih sindikata i tri predstavnika Ministarstva. Predsednik Komisije biće rukovodilac iz sedišta Ministarstva.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar