Hašim Tači Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Bivši aktivista Demokratskog saveza Kosova iz Mališeva, Cen Desku, koji je u svedočenju UNMIK-u i verifikacionoj misiji OEBS-a optužio Hašima Tačija za hapšenje tokom rata, rekao je danas da bivši politički lider OVK nije imao veze sa ovim slučajem.

Bivši predsedavajući ogranka LDK u Mališevu rekao je da je bilo šest ljudi koji su ga uhapsili u oktobru 1998. godine i mesec dana ilegalno ga držali u selu Sedlare kod Lipljana, javlja Kossev.

„Znam ko nas je zaustavio… podaci su i u medijima, imena tih ljudi. Bilo je šestoro ljudi, nisam poznavao dvoje, četvoricu sam znao. Niko od njih me nije uhapsio. Čak ni Hašim Tači. Proveo sam mesec dana u Sedlaru. UNMIK je izvrnuo moje izjave o ratnim hapšenjima“, rekao je.

U 2017. godini Cen Desku se tri puta sastao sa bivšim predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem, a sastanku je posredovao Isni Kiljaj (Kilaj), bivši zamenik ministra finansija iz redova PDK. Desku je potvrdio navode o sastanku na kojem su, kako je rekao, razjasnili neke „nesporazume“ iz rata.

Novine Insajderi objavile su istraživanje „Sumnjivo zatvaranje istraga ratnih zločina protiv Hašima Tačija“, koje svedoči o priznanju koje je Cen Desku dao tužiocima UNMIK-a.

Desku i (Jakup prim. red.) Kastrati optužili su Tačija da su 30. oktobra 1998. bili mesec dana u ilegalnom pritvoru u selu Sedlare u Lipljanu.

Povodom ovog slučaja EULEX je pokrenuo istragu u vezi sa ratnim zločinima protiv predsednika Tačija, ali ju je zatvorio tužilac Rešat Milaku (Reshat Millaku), tvrdeći da su žrtve – Cen Desku i Jakup Kastrati, povukli svoje svedočenje dato UNMIK-u.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare