Foto: N1

Mirko Vrućinić, optužen za zločin protiv čovečnosti počinjen u Sanskom Mostu 1992. godine, putem svog advokata obavestio je Sud BiH o odlasku u Srbiju.Branko Gudalo, Vrućinićev branilac, na ročištu, na kome je bilo planirano iznošenje završne reči odbrane, kazao je da ga je optuženi posetio u njegovoj kancelariji i rekao mu da neće doći na ročište i da ide u Srbiju, piše BIRN.

„Časni sude, u subotu u devet sati ujutro je došao u moju kancelariju i rekao mi – ‘Prenesi Sudu da ja odoh u Srbiju, jer ja nisam imao pošteno suđenje'“, prenio je Gudalo poruku Vrućinića.

Advokat Gudalo je rekao da ne zna da li je optuženi otišao u Srbiju.

Eldina Biuk, tužiteljka Tužilaštva BiH, kazala je da je Tužilaštvo BiH više puta od Srbije i putem Interpola tražilo informaciju da li Vrućinić ima dvojno državljanstvo, te da li je podneo zahtev za dobijanje državljanstva Srbije, ali da do sada nisu dobili odgovor.

„Nemamo podatak da li Vrućinić ima dvojno državljanstvo“, rekla je Biuk.

Mira Smajlović, predsedavajuća Veća Suda BiH, kazala je da Sud izdaje naredbu za prinudno dovodjenje optuženog 2. septembra.

Biuk je predložila da Sud izda naredbu Graničnoj policiji BiH o zabrani prelaska državne granice optuženom u slučaju da se on još nalazi u BiH.

Vrućinića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) i člana Kriznog štaba u Sanskom Mostu, optužnica tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Sudjenje Vrućiniću počelo je 22. aprila 2015. i trajalo je pet godina, a pre okončanja postupka trebalo je da još odbrana optuženog iznese završnu reč.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar