Foto: Natalia Fedosenko / TASS / Profimedia

Porast temperature, ali i nestabilno i kišno vreme, isteralo je i ovog proleća veliki broj gmizavaca iz prirodnih staništa, a poslednjih dana sve su učestalije vesti o pojavi zmija čak i najužem centru grada. Građanima koji primete zmiju savetuje se da ne paniče jer se u gotovo svakom slučaju radi o bezopasnim i neotrovnim vrstama, već da odmah u pomoć pozovu stručne vetreinarske službe, koje će gmizavca bezbedno ukloniti i vratiti u prirodno stanište.

Od početka maja, u naseljenim područijima i centralnim gradskim ulicama viđeno je više zmija. Vest da je jedan gmizavac pronađen u haustoru zgrade u Kosovskoj ulici, a potom i na Trgu Slavija i Ulici Marka Oreškovića na Zvezdari, uznemirila je građane, najpre što se zmije u centralnim delovima grada veoma retko viđaju.

Iz Zoohigijene Veterine Beograd potvrdili su za naš portal da su poslednjih dana imali više poziva za intervencije zbog zmija u Beogradu, ali i da je taj broj uobičajan za ovo doba godine, kao i početak jeseni.

Foto: Nela Bunčić/Nova.rs

Na društvenim mrežama danas je objavljena i poruka dekanata Fakulteta dramaskih umetnosti na Novom Beogradu, kojom se skreće pažnja studentima da se ne kreću kroz visoku travu i grmlje. Ovo rastinje nalazi se na neuređenim parcalema oko zgrade fakulteta, a koje studenti, ali i brojni građani koriste kao prečice.

Pročitajte još:

Nadležni su ranije objasnili da su gotovo sve zmije koje se viđaju po ulicama Beograda bezopasne, i da su to mahom vodene ribarice, belouške ili smukovi. Njih najviše ima u blizini reka, na Dorćolu, Novom Beograd, Zemunu, Čukarici, kao i u perifernim delovima grada. U centralne delove grada dolaze uglavnom u potrazi za hranom, a stručnjaci ne isključuju mogućnost da ih pojedinici donose s periferije i namerno puštaju u centru grada kako bi građani uznemirili.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare