Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Penzioneri oprez! Velika prevara trenutno kruži Srbijom, a na meti su penzioneri, odnosno, stariji sugrađani kojima je kretanje trenutno zabranjeno zbog pandemije koronavirusa. Naime, navodni lekari ih zovu telefonom, a potom uvaljuju osam puta skuplje medicinske preparate, dovode ih u zabludu da ih zovu iz državnih ustanova, domova zdravlja i tako zadobijaju njihovo poverenje. U slučaju koji ćemo vam opisati reč je o fantomskim firmama BPO, odnosno "Edge Networks", gde se u obe firme kao kontakt osoba navodi izvesna Vanja Stanisavljević.

Na meti prevare našla se i majka naše sugrađanke Milice Jovanović.

„Moja majka je u sredu dobila poziv sa broja 011/4433-000, gde su joj se predstavili da su iz „Centra za zdravlje“ u Inđiji. Rekli su joj da  proveravaju zdravlje starijih stanovnika usled vanrednog stanja i nemogućnosti kretanja. Žena koja je zvala se predstavila imenom, ali moja majka koja ima 68. godina nije zabeležila taj podatak. Uglavnom, ispitali su je kako se oseća, da li ima lekove, da li je boli kičma, leđa, zglobovi i nakon što je moja majka potvrdila da ima izvesnih tegoba, oni su joj rekli da će joj „elektronski prepisati lek i poslati na kućnu adresu, da to mora redovno da koristi i da se javi za dve nedelje telefonom lekaru“, navodi Milica Jovanović.

Istog dana je došla njihova kurirska služba. Njenoj majci su doneli običnu kremu protiv reumatizma koju su naplatili 3.290 dinara pod izgovorom da je to participacija. Inače, prosečna cena kreme za reumu je oko 400 dinara.

„Bez ikakvog računa, naravno da nema ni govora o receptu ili bilo čemu sličnom. Naziv firme koji se navodi je BPO, Milošev Kladenac 44, Beograd-Zvezdara. Na brojeve telefona ove firme se niko ne javlja. Tek nakon dva dana intenzivne provere sam saznala da se broj telefona sa kojeg su zvali i koji je ostao u identifikaciji fiksnog telefona (011/4433-000) broj koji koristi firma „Edge Networks“ d.o.o. Zvezdara, matični broj 21552623, PIB 111850324. U pretrazi u registrima Agencije za privredne registre stoji ogranak firme „Centar za zdravlje“ u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 433, Zvezdara“, priča ova ozlojeđena Beograđanka.

Pozvali smo navedeni fiksni telefon, ali više nije u funkciji. Probali smo da stupimo u kontakt sa obe navedene firme, ali bezuspešno. Jedina stvar koja ih povezuje je što se u obe navodi isto ime kao kontakt osoba, Vanja Stanisavljević.

„Očigledno je da je po sredi prevara koja je aktuelna u sred vanrednog stanja, da „lekari zovu telefonom pacijente“ i interesuju se za njeno stanje i „prepisuju lekove i preparate. Koriste penzionere i aktuelnu situaciju da su kući, ugrožavaju njihovo zdravlje time što im ulaze u dvorišta i stanove da bi dostavili obične kreme koje ne vrede više od 400 dinara u apoteci, a naplaćuju ih papreno, 3.290 dinara i da je to obavezno da se koristi, te da će tako upisati u karton i „elektronski recept“.

Do završetka ovog teksta nismo uspeli da dobijemo fantomske firme, a koliko je penzionera ovako prevareno ostaje na nadležnima da ispitaju.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram