Opljačkana crkva u Gračanici, ukraden novac

Hronika 16. mar. 202113:04
Podeli:
Foto: Printscreen/REUTERS

U selu Gornja Gušterica u opštini Gračanica, noćas je obijena je i opljačkana crkva Svete Nedelje.

Iz crkve je ukraden novac, ulazna vrata su obijena i pričinjena je druga materijalna šteta, a provalu su primetili meštani ovog sela u jutarnjim časovima i o tome obavestili nadležne, saopštila je vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Naglašava se da je u prethodnih 10 dana ovo peta crkva u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji koja se našla na meti vandala i pljačkaša, što jasno ukazuje da se srpska verska baština kontinuirano ugrožava, a time i narušava mir pravoslavnih vernika.

Prethodnog vikenda, u noći uoči Zadušnica, obijeni su hramovi Svetog Petra i Pavla u Klokotu i Svete Trojice u Partešu, a pre tri dana crkva Četrdeset Sevastijskih mučenika u selu Drajkovce i hram Svetog Dimitrija u selu Donja Bitinja u opštini Štrpce. Kako je Kancelarija za Kosovu i Metohiju i ranije upozoravala, indikativno je da se ovakvi slučajevi intenziviraju uoči godišnjice obeležavanja martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, kada je uništeno 35 verskih objekata.

Nedopustivo je da se u 21. veku na teritoriji Kosova i Metohije, čiji se političari u Prištini i međunarodni predstavnici deklarativno zalažu za evropske vrednosti, versku toleranciju i suživot, na terenu odvijaju najstrašnija kršenja verskih prava i sloboda, navedeno je u saopštenju. Kancelarija za Kosovo i Metohiju apeluje na sve predstavnike prištinskih privremenih organa i međunarodnih institucija, koji su preuzeli dužnost i obavezu da osiguraju mir i bezbednost srpskog naroda na Kosmetu i zaštite srpsku imovinu i versku baštinu, da hitno reše ove slučajeve i privedu izvršioce pred lice pravde.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar