Progon, otpuštanje, hapšenje, optuživanje, kažnjavanje na razne načine i premeštanje na niža radna mesta, sve su to protivzakonite mere koje Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) primenjuje u disciplinovanju "neposlušnih" policajaca, kojima je zakon iznad ličnog interesa i koji ne pristaju na kompromise. Ipak, i pored toga, naši sagovornici, hrabri policajci, odlučni su da ne posustanu u svojim borbama.

Milan Dumanović je dugo godina policajac, radio je razne poslove u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, pa je shodno tome i napredovao. Ipak, pogrešio je u jednoj, za sadašnji vrh MUP-a bitnoj stvari – pre svega je bio i ostao pravi policajac, koji poštuje i primenjuje zakon, bilo ko da je u pitanju. To je uradio i davne 2016. godine, kada je zakon i zaštitu države i građana stavio ispred uskih partijskih interesa.

„Kolega Mladen Trbović i ja smo nezakonito poslati u Potočare, kada je sadašnji predsednik Srbije posetio memorijalni centar. Podneli smo krivičnu prijavu protiv naših pretpostavljenih, ona je odbačena, ali od tada su pokušali da naš život pretvore u pakao. Tužili su nas za odavanje službene tajne, dobili smo suspenzije, pa otkaze. Ja sam zapravo dva puta dobio otkaz u MUP. Ipak, pošto smo i mi tužili MUP, mene su vratili na posao. Dva puta, jer je takva bila presuda Upravnog suda. Ipak, i danas sam pod sankcijama, jer radim u mestu koje je udaljeno 50 kilometara od Beograda. Ipak, neću se predati. Trbović i ja smo pravosnažno oslobođeni od optužbi za odavanje službene tajne, tako da krivična prijava koju smo podenli protiv tadašnjih naših nadređenih, koja je svojevremeno odbačena, još stoji. I stajaće i dalje, jer neću odustati i ti ljudi, koji su prekršili Zakon o policiji i još neke druge zakone, moraju da odgovaraju kad – tad. Ja sam policajac, po zakonu štitim građane, imovinu, javni red i mir… Ne postoji u zakonu taj član koji predviđa da štitim vladajući režim i privatne političke interese“, kaže Milan Dumanović policajac i funkcioner Novog policijsko-sindikalnog saveza, koji zastupa interese sluđžbenika MUP Srbije.

Milan Dumanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Njegov hrabri kolega, Mladen Trbović, danas živi i radi u Nemačkoj. Ni on nije odustao od borbe, ali ga je teška finansijska situacija primorala da ode iz Srbije. Ipak, spreman je da se vrati i nastavi borbu, kada za to dođe vreme. I supruga Mladena Trbovića je radila u MUP, ali je i ona dala otkaz i otišla zajedno sa suprugom u Nemačku.

Momčilo Vidojević je takođe trenutno u Nemačkoj, gde živi, vozi kamion i čeka. Čeka trenutak da se vrati u Srbiju i da dovrši posao zbog kog je dobio otkaz u policiji, a to je da se izbori sa korupcijom u Ministartstvu unutrašnjih poslova. U policiji je proveo 25 godina, bez ijednog disciplinskog prekršaja, a kamoli nekih drugih, ozbiljnijih mrlja u karijeri. Ipak, posle četvrt veka primerne službe, dobio je otkaz.

Foto:Screenshot/Youtube/Al Jazeera Balkans

„Bio sam na čelu sindikata i izašli smo u javnost sa sumnjivom nabavkom „škoda“ za MUP. Umesto da se to istraži, kao i nabavka istog tipa vozila za mnoge druge državne institucije, uzeli su nas na zub, mene posebno. Tadašnja državna sekretarka se borila protiv sindikata koji nisu bili „na liniji“, a na meni su se slomila kola. Dali su mi otkaz jer se, kako su naveli, tri dana nisam pojavio na poslu, iako sam bio u rasporedu. Podneo sam tužbu i Upravni sud je presudio u moju koristi. Ipak, još se nisam ni vratio na posao kada sam, 19. januara prošle godine dobio opet otkaz. Po zakonu bi trebalo makar jedan dan da se vratim, pa da mi onda daju otkaz, ali nisu ni to ispoštovali. U tom drugom otkazu našli su, retroaktivno, neki razlog od pre nekoliko godina“, kaže Momčilo Vidojević koji je godinama vodio prvo Nezavisni sindikat policije, a onda Nezavisni sindikat srpske policije.

Momčilo Vidojević Foto:Medija Centar beograd

Iako nije bio u ljubavi ni sa rukovodstvom MUP-a tokom prethodne vlasti, sa dolaskom SNS sve je postalo mnogo gore, pa i neizdrživo.

„Od kada je SNS došao na vlast, nema ni prava, ni pravde. Ne samo da mi nisu dali da radim u MUP, nego nigde u Srbiji. Gde god sam se zaposlio, posle nekoliko dana su se pojavljivali ljudi koji su pretili poslodavcu i ja sam ostajao bez posla. Pritiske su trpeli svi sa kojima sam sarađivao, pa i članovi moje porodice. Onda sam položio vožnju za kamion i otišao u Nemačku. Ipak, ostao sam u kontaktu sa ljudima dole. Čekam da se vratim u MUP i da se promeni situacija, pa da nastavim da radim ono što sam započeo. Nudili su mi i pare, razni kriminalci, ali ja neću njihove pare, ja hoću da ih hapsim“, kaže za portal Nova.rs Momčilo Vidojević.

Zdravko Rajević Foto: Medija centar Beograd

Zdravko Rajević se zbog oštrog jezika odavno nalazi na udaru rukovodstva MUP, ministri su se menjali, ali ni sa jednim u poslednjih desetak godina nije u dobrim odnosima. Pritisci traju i danas i još se povećavaju.

„Ja sam kriminalistički inspektor i to sam celu karijeru. Meni je svejedno da li je neko milioner, ako je prekršio zakon pokušaću da ga uhapsim i procesuiram, ali nam nedostaju tužioci. Ti današnji milioneri, koji su se obogatili u poslednjih 10 godina – Zvonko Veselinović, Milan Radoičić, Petar Panić, Brano Mićunović i ostali – oni sada vladaju i koriste svoje ulizice u policiji i pravosuđu da me pritiskaju. Protiv mene je pokrenut disciplinski postupak koji vodi prijatelj Veska Milića (načelnika PU Beograd), a taj isti Milić me je privatno tužiio zbog klevete. Kakav je policajac Milić govori i to da u toj prijavi nema ni vremena ni mesta kada sam ja to, navodno, rekao. Protiv mene je pokrenuto mnogo disciplinskih postupaka, a vrhunac je bio kada su mi ispraznili kancelariju i u nju uselili neke druge inspektore. Nestao mi je sto u kome su bile i neke moje privatne stvari, ali i neka službena dokumenta, neka moja operativna saznanja. Nemam ni računar, ni ormarić, ali zato imam jezik i nije me strah da javno pričam o korupciji u policiji“, kaže Zdravko Rajević.

Dušan Mitić i Slobodan Milenković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

I pripadnici Četvrtog odeljenja za borbu protiv droga, zajedno sa svojim bivšim načelnikom Slobodanom Milenkovićem i bivšim šefom operative Dušanom Mitićem prolaze režimskog „toplog zeca“.

Pročitajte još:

Njihov „greh“ je veliki, oni su rasturili poljoprovredno dobro „Jovanjica“, uhapsili Predraga Koluviju i još desetak svojih „kolega“ – policajaca, službenike BIA i vojnih agencija. Da stvar bude još gora, nisu pristali ni da se sve zataška, već su nameravali da idu do kraja, da ne pohapse samo vlasnika imanja i njegove bliske saradnike, već i političare koji su im omogućili da naprave, kako je to MUP svojevremeno saopštio, „najveću plantažu marihuane u Evropi“. Zanimlijivo je da je perjanica u njihovom proganjanju upravo bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović, po zlu zapamćena u policiji.

Policajac koji ne može da priča

Dejan Jović
Dejan Jović Foto: Facebook

Dejan Jović ne može da priča, jer je preminuo od korone 3. jula 2020. godine. Nekadašnji zamenik načelnika Trećeg odeljenja postao je simbol proganjanja poštenih policajaca. Radio je kao zamenik načelnika Odeljenja za krvne i seksualne delikte, učestvovao je u bitnim istragama i bio je uspešan. Bio je jedan od policajaca koji su sakupili dokaze posle ubistva Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u centru Beograda, takozvano ubistvo na šinama.

Optuženi su Veljko Belivuk i Marko Miljković, koji su tada bili u milosti tadašnje državne sekretarke MUP Srbije Dijane Hrkalović i dela rukovodstva MUP Srbije. Dokazi koje su policajci sakupili, do suda su nestajali jedan po jedan, pa su na kraju Miljković i Belivuk oslobođeni. Jović nije shvatio poruku, a kasnije se fokusirao na jedan važan slučaj, koji nije rešen do danas – ubistvo advokata Dragoslava Miše Ogranjovića, koji je likvidiran ispred zgrade u kojoj je živeo na Novom Beogradu 28. jula 2018. godine.

Foto: N1

Da li je inspektor Jović došao do nekih bitnih dokaza, tek vrlo brzo je uhapšen, pod optužbom da je sarađivao sa jednim kriminalnim klanom. Medijima su servirane informacije da je bio „mafijaška krtica“, jedno vreme je proveo u pritvoru. Kada je izašao, optužbe su se svele na trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja, ali je zvanično oslobođen tih optužbi u maju 2020. godine. Jović je umro od korone, a slučaj ubistva Miše Ognjanovića, koji je bio advokat Luke Bojovića i koji je stradao dok je bio na policijskim merama, nije rešeno.

BONUS VIDEO: Jovanjica i smena Slobodana Milenkovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare