Veselin Milić Foto: A.K./ATAImages

Krivična prijava koja je podneta protiv načelnika Policijske uprave za grad Beograd Veselina Milića, zbog pokazivanja spiska dece iz škole "Vladislav Ribnikar" koje je ubica K.K. (14) hteo da likvidira i dalje se nalazi u limbu pisarnica srpskih institucija, jer tužilaštva prebacuju nadležnost sa jednih na druge, a policija štiti svog načelnika. Za to vreme roditelji ubijenih i povređenih đaka iz "Ribnikara" vidaju rane, a neki od njih odavno više ništa i ne očekuju od institucija.

Krivičnu prijavu protiv načelnika PU Beograd, Veselina Milića, podneo je advokat koga su ovlastili pojedini roditelji dece iz osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, zbog toga što je 3. maja 2023. godine, na konferenciji za medije pokazao spisak koji je, navodno, napravio maloletni K.K. koji je počinio masakr u školi. Na spisku se nalaze imena dece koje je ubica označio kao mete, neka od njih su stradala, neka nisu, ali za sve roditelje, pa i za celokupnu srpsku javnost, to je bio šok i dodatna trauma posle stravičnog događaja.

Pročitajte još:

Kamere su zumirale list papira i imena dece je mogao da vidi svako ko je pratio obraćanje načelnika beogradske policije. Zbog toga je protiv Milća podneta krivična prijava za nesavestan rad u službi, u sticaju sa krivičnim delom Neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa portreta i snimka. Svi znaju ko je pokazao spisak, a do danas niko zbog toga nije odgovarao.

Tužilaštva prebacuju odgovorno jedna sa drugih, tvrde da nisu nadležna, dok Sektor unutrašnje kontrole (SUK) čak ni ne sprovodi istragu o tome.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Kao i sve, i to se gura pod tepih. Ali, iskren da budem, znam gde živim i nisam ništa ni očekivao od takvih navodnih institucija. I ja sam kontaktirao sa njima i bio sam zapanjen odgovorima“, kaže za portal Nova.rs Branko Anđelković, otac devojčice Mare, koja je ubijena 3. maja u školi „Vladislav Ribnikar“.

Branko Anđelković kaže da ništa ne očekuje od istrage i da zbog toga ne želi da gubi vreme i snagu na takve stvari kao što je slučaj načelnika PU za Beograd Veselina Milića.

„Ne želim da mi to oduzima energiju, ne mogu da pratim sva ta dešavanja. Neke stvari sam shvatio još 10. maja, a te stvari bi trebalo da sada budu jasne svima. To prebacivanje nadležnosti me uopšte ne čudi, sve je to očekivano“, kaže otac ubijene devojčice.

Slobodan Negić Foto: Nova

Slobodan Negić je otac Sofije Negić, još jedne žrtve masakra u školi „Vladislav Ribnikar“, i ni njega ne čudi „igra nenadležnosti“ među tužilaštvima.

„Za njih je to vruć krompir koji prebacuju jedni na druge i očigledno je da je to postala i stvar političke odluke, a ne samo odgovornosti za sve što se dešavalo. Ono objašnjenje, da su mediji krivi za to što je taj spisak došao u javnost je smešno, to je kao kada bi se neko skinuo go i izašao na ulicu, a onda rekao ljudima: „Što me gledate“. On je policajac, on treba da zna šta sme a šta ne sme, on mora da poštuje zakon. Ali, vidimo i da u nekim drugim slučajevima nisu pokrenuti postupci i to je poražavajuće“, zaključuje Negić.

„Nisu nadležni“

Podsetimo, Prvo osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Beogradu juče je odgovorilo na dopis N1 da je Apelaciono tužilaštvo u Beogradu krivičnu prijavu protiv Veselina Milića dodelilo Višem tužilaštvu (VJT) u Beogradu. Ali, iz VJT stigao je ekspresan odgovor da oni nisu nadležni za to krivično delo i da je predmet vraćen Prvom OJT.

U sve to je umešan i Sektor unutrašnje kontroe MUP Srbije, koji, kako tvrde iz Prvog OJT, nije odgovorio na zahteve tog tužilaštva o prikupljanju potrebnih obaveštenja u slučaju Veselina Milića uprkos urgencija koje je tužilaštvo poslalo.

OŠ Ribnikar godišnjica Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Najveća tragedija u novijoj istoriji Srbije dogodila se 3. maja 2023. godine kada je učenik sedmog razreda O.Š. „Vladislav Ribnikar“ K.K. koji je tada imao 13 godina, došao u školu naoružan pištoljima koje je uzeo od oca i počeo da puca. Ubio je 10 osoba, devetoro đaka i čuvara škole. U napadu je ranjena nastavnica istorije i još šestoro učenika.

U toku je sudski postupak protiv roditelja K.K. zbog pomenute tragedije, dok je u slučaju vlasnika streljane, u kojoj je dečak-ubica vežbao pucanje, postupak okončan sporazumom o priznanju krivice. K.K. u vreme izvršenog masakra nije bio krivično odgovoran i njemu se neće suditi, on se trenutno nalazi u psihijatrijskoj ustanovi.

BONUS VIDEO: Komemoracija žrtvama masakra u školi „Vladislav Ribnikar“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare