Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Beogradska policija je u nastavku akcije identifikovala i pronašla dvojicu trinaestogodišnjaka zbog lažnih dojava o bombama, saopštilo je večeras Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Oni se sumnjiče da su u dužem vremenskom periodu, putem elektronske pošte, koristeći servise anonimnosti, učestvovali u slanju poruka preteće sadržine obrazovnim i drugim institucijama na teritoriji Srbije o navodno postavljenim eksplozivnim napravama, čime su ugrozili bezbednost većeg broja dece i građana.

S obzirom na to da su izvršioci deca i da nisu krivično odgovorna, policija je zbog sumnje da su izvršile krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica uhapsila A.B.S. (1981), majku jednog od dečaka, kojoj je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedena Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, dok će protiv tridesetosmogodišnje majke drugog dečaka biti podneta krivična prijava u redovnom postupku Drugom osnovnom javnom tužilaštvu.

Jedan od dečaka pohađa Osnovnu školu „20. oktobar“ na Novom Beogradu, koja je u prethodnom periodu dobila najveći broj pretećih mejlova, a samo on je, kako se sumnja, poslao više od 80 mejlova svojoj i drugim školama.

Akciju su sproveli pripadnici Uprave za tehniku, Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv terorizma i Policijske uprave za grad Beograd, a u saradnji sa Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Akcija je sprovedena na osnovu podataka dobijenih od Evrodžasta, kao i međunarodnom operativnom policijskom saradnjom.

Pripadnici MUP-a, u saradnji sa Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, nastavljaju dalji rad u cilju procesuiranja i drugih lica povezanih sa navedenim pretnjama, navodi se u saopštenju.

***
BONUS VIDEO – Lalić o dojavama o bombama: Zašto se ranije nije reagovalo, ovo traje više od godinu dana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare