popularna imena za decu
Foto: Shutterstock

Nakon prijave roditelja čija deca idu u predškolsku ustanovu "Povratak prirodi" u Zemunu o tome da dvojica dečaka seksualno zlostavljaju vršnjake u vrtiću, vrtić je poslao odgovor roditeljima.

Redakcija portala Nova.rs kontaktirala je ovu ustanovu, ali su nas uputili da im se obratimo mejlom jer uprava radi do 16 časova. Do objavljivanja teksta odgovor nismo dobili.

Redakcija portala 24sedam došla je i do odgovora koji je vrtić poslao roditeljima.

„Povodom pritužbi roditelja o dešavanjima u objektu na Pregrevici obaveštavamo vas sledeće:

Nakon prijave roditelja o postojanju sumnji da je u grupi predškolaca primećeno neprimereno istraživanje polnih razlika. Predškolska ustanova je obavila pre svega individualne razgovore sa decom koja su bila akteri događaja, a zatim i individualne sastanke sa roditeljima te dece.

Pročitajte još:

Stručni saradnici i vaspitači su sa decom radili na edukaciji i prevenciji takvih oblika ponašanja. Kroz razgovore su deca podstaknuta da radoznalost ispolje na socijalno poželjan način, takođe predočene su im posledice narušavanja sopstvene i tuđe intime (zdravstvene, higijenske, kao i emocionalne posledice). Uzimajući u obzir razvojni uzrast dece, molimo vas da situaciju posmatramo objektivno, u cilju izbegavanja etiketiranja dece, i neprimerenog davanja seksualne konotacije njihovom ponašanju. Na ovom uzrastu deca nisu svesna ozbiljnosti i prirode takvog istraživanja, a uloga nas odraslih je da ih blagovremeno usmerimo i edukujemo, između ostalog i sopstvenim primerom i kroz otvoren razgovor.

Komunikacija roditelja putem Viber grupa, na osnovu površnih i netačnih informacija, dovela je do nekonstruktivnog delovanja i širenja panike među roditeljima. U cilju jačanja međusobnog poverenja, uz poštovanje privatnosti svakog deteta i njegove porodice, molimo vas da nam se blagovremeno obratite ukoliko imate potrebu za individualnim sastankom.

Stručni tim Povratka prirodi“.

Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ovim povodom oglasilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu.

„PS Zemun obavestilo je danas dežurnog zamenika Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da je roditelj prijavio da je njegovo dete od 5 godina ima povrede po telu te da mu je povrede nanelo drugo dete istog izrasta u vrtiću. Ocenjeno je da u ovom slučaju nema krivičnog dela iz nadležnosti VJT u Beogradu jer deca do 14 godina nisu krivično odgovorna. Zbog toga je naloženo policiji da obavesti Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu o ovom slučaju i da se preduzmu radnje u cilju utvrdjivanja ima li elemenata krivične odgovornosti vaspitačica u vrtiću. Takođe je naloženo da se izvesti prosvetna inspekcija kako bi preduzela mere iz svoje nadležnosti“, saopšteno je u tužilaštvu.

BONUS VIDEO: Saobraćajna nesreća u mestu Sušica, na putu Užice – Zlatibor

Komentari

Svi komentari (0)