Ilustracija Foto:Shutterstock

Sudovi širom Srbije su dosad održali 105 suđenja putem video konferencijske veze - skajpom, protiv lica okrivljenih za kršenje samoizolacije.

Velikom broju okrivljenih za kršenje samoizolacije, nakon hapšenja određen je pritvor i to u posebnim pritvorskim jedinicama uređenim samo za ljude koji su se u proteklih mesec i više vratili iz inostranih država – žarišta Covida-19. U ostalim slučajevima sudovi su ovim licima određivali kućni pritvor.

Od početka vanrednog stanja, do sada je kroz posebne pritvorske jedinice u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, prošlo više od 150 osoba, ali se njihov broj značajno smanjio, pa se trenutno u sve tri pritvorske jedinice nalazi ukupno 44 okrivljena, rečeno je Tanjugu u pravosudnim organima.

Sudovi intenzivno drže suđenja, izriču presude, nakon čega okrivljenima mahom ukidaju pritvor ili ga pak menjaju za kućni pritvor. U nekim slučajevima, pritvor je okrivljenima ukidan i pre zakazanog suđenja, bilo na predlog branioca ili po proceni i odluci postupajućeg sudije.

Trenutno se u posebnim pritvorskim jedinicama u Pirotu i Vršcu nalazi po devet osoba, a u Požarevcu 26. Sva do sada skajp suđenja zbog kršenja samoizolacije okončana su osuđujućim presudama i različitim vrstama kazni.Izricane su i oštre zatvorske kazne od po dve i tri godine zatvora, kućni zatvori od po nekoliko meseci, kao i novčane kazne.

Za krivično delo koje se ovim okrivljenima stavlja na teret – nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, zaprećena je alternativno – novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Sve izrečene sudske presude su prvostepene i na njih osuđeni i njihovi branioci imaju pravo da ulože žalbe neposredno višim sudovima.

Suđenja i sudske sednice putem video konferencijske veze, kao što je skajp u Srbiji, postale su svetski trend u vreme kada se gotovo sve zemlje sveta bore sa širenjem koronavirusa.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, Sud Evropske unije, Federalni sud u SAD, Kraljevski sud u Velikoj Britaniji kao i drugi nacionalni i niži sudovi, uveli su praksu suđenja i saslušanja onlajn, a sve radi sprečavanja širenja virusa.

U Srbiji se, međutim, u skladu sa mišljenjem Visokog saveta sudstva, suđenja putem skajpa sprovode samo za one koji su prekršili samoizolaciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar