Gorska služba za spasavanje

Kako bi bili spremni za akcije spasavanja na još jednoj vrsti terena, spasioci Gorske službe spasavanja održali su vežbu na via ferrati Gornjak, u Gornjačkoj klisuri. Via feraata ili gvozdeni put je obezbeđen put u steni, osiguran sajlom i klinovima, kao i nogostupima i rukohvatima na eksponiranim deonicama.

„Ovo je bila veoma kompleksna vežba tehničkog spasavanja, gde se povređeni transportuje nosilima kroz stenu. Nakon toga, povređenog je trebalo preneti i kroz kompleksni strmi teren na kome se nalaze šume, sve do magistralnog puta. Za ovakvu vrstu spasavanja potreban je veliki broj dobro obučenih spasilaca, kao i posebna oprema bez koje spasavanje nije moguće“, objasnio je Dušan Starinac, spasilac Gorske službe spasavanja.

U via feratta vežbi spasavanja učestvovala su 32 spasioca Gorske službe spasavanja.

Vežbu je finansiralo Ministarstvo odbrane.

Pročitajte još:

Via ferrata Gornjak nalazi se kod Petrovca na Mlavi, u Gornjačkoj klisuri, na obroncima Malog Vukana. Prosečno vreme za uspon je oko tri sata. Via ferrata Gornjak je sportska, teška i fizički zahtevna deonica, i nije za ljude koji nemaju prethodnog iskustva u planinarenju.

Vežba Gorske službe spasavanja Foto: Gorska služba spasavanja

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima.

Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u nevolјi, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca,  od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente…

BONUS VIDEO: Na Beranovcu sve prštalo od akcije – „Čuvari reda“ u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare