Foto: Profimedia.rs

Hrvatski državljanin Miroslav Aničić, osuđen u Hrvatskoj na 13 godina zatvora zbog saučesništva u trgovini drogom, nalazi se u pritvoru u Kostariki, gde će istražni sudija odlučiti o njegovom izručenju hrvatskom pravosuđu, rekao je šef Interpolove kancelarije u toj centralnoameričkoj zemlji.

Policija Kostarike uhapsila je 45-godišnjeg Aničića prošlu nedelju pored kuće u kojoj je živio u mestu Boka Arenal na severu Kostarike.

„U trenutku hapšenja Miroslav Aničić je bio sam i nije se opirao hapšenju“, rekao je za Hinu šef Interpolovog ureda Džonatan Gonji Čavez iz San Hosea, glavnog grada Kostarike.

„On se nalazi u pritvoru prema nalogu Krivičnog suda dok hrvatsko pravosuđe ne pošalje službenu dokumentaciju o njegovom slučaju, zbog kog je i zatražilo međunarodno hapšenje. Hrvatsko pravosuđe treba, diplomatskim putem, zatražiti njegovo izručenje“, dodao je.

Osuđen na 13 godina

Aničić je osuđen presudom Županijskog suda u Zagrebu od 24. juna 2015. godine, koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda od 20. marta 2018. godine, piše „Index.hr„.

Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina.

„Iz dostupne dokumentacije nije vidljivo od kada je tačno navedena osoba nedostupna hrvatskom pravosuđu, ali Županijski sud u Zagrebu je 3. septembra 2019. godine izdao nalog za raspisivanje poternice za predmetnim osuđenikom“, navedeno je u odgovoru hrvatskog Ministarstva pravosuđa.

Aničić se u Kostariki, zemlji s pet miliona stanovnika, nalazio od 2019., saopštilo je kostarikansko Odeljenje za sudske istrage.

„Pre šest meseci je počela istraga njegove lokacije i mogućeg hapšenja do čega je i došlo nakon što je otkriven u spomenutoj regiji“, navedeno je u saopštenju. Agenti Interpola su ga istraživali, nadgledali i pratili, pa uhapsili.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram