Novak Stevanić Foto:privatna arhiva

Suđenje dvojici nekadašnjih pripadnika "zemunskog klana" i dvojici policajaca optuzenih za razbojništvo uz kidnapovanje studenta Novaka Stevanića (22) 1997. godine, koji se nakon toga ubio odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu za 13. januar.

Do odlaganja je došlo, jer je optuženi Goran Ristić pozitivan na kovid-19.

Na suđenju je danas trebalo da svedoči nekoliko bivših policajaca, među njima i nekadašnji zamenik šefa BIA Milorad Bracanović koji se međutim nije pojavio na suđenju.

Inače, kako je Tanjugu potvrđeno, sud još čeka bezbednosnu procenu MUP-a za nekadašnjeg svedoka saradnika tužilaštva Ljubišu Buhu Čumeta, koji je na jednom od prošlih suđenja rekao da strahuje za svoju bezbednost i da ne može da svedoči na suđenju u ovom slučaju, poznatom i kao “prva otmica zemunskog klana” u kojoj je učestvovao i pokojni Dušan Spasojević.

Pročitajte još:

Optuženima se sudi za krivicno delo razbojništvo.

Optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Ðajić, kao i nekadašnji pripadnici „zemunskog klana“ Nikola Bajić i Goran Ristić.

U nastavku suđenja pred Višim sudom u Beogradu biće pozvan da svedoči još jedan svedok saradnik tužilaštva, Dejan Milenković Bagzi.

Prema optužnici, trojica optuženih su Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja.

Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka.

Pored optuženih i pokojnog šefa “zemunskog klana”, u ovom krivičnom delu navodno je učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv „zemunskog klana“, takođe pokojni Zoran Vukojević.

Optuženi Ðajić je bio Vukojevićev kum.

Stevaniću su prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima.

Potom su ga ubacili u „golf 2“, za čijim je volanom bio optuženi Ristić i potom ga predali vođi klana – Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Ova – prva „otmica“ klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, rešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje.

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

BONUS VIDEO: Podneta krivična prijava protiv BIA zbog navoda o otmici člana NS

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare