Danilo Stojanović i Darko Šarić
Danilo Stojanović i Darko Šarić Foto: Privatna arhiva/S.S./ATAimages

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas je odloženo saslušanje Danilu Stojanoviću (44) koji se sumnjiči da je od februara do aprila 2020. godine zloupotrebio službeni položaj, kao načelnik Službe za kriminalističko-obaveštajni rad u MUP-u.

Saslušanje je odloženo, jer je Stojanović tražio vreme da angažuje advokata, a sledeće će biti naknadno zakazno, potvrđeno je Tanjugu u Višem javnom tužilastvu u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ:

Stojanović je danas u Palatu pravde doveden iz CZ-a, u kojem se nalazi zbog sumnje da je pripadnik organizovane kriminalne grupe Darka Šarića, čiji pripadnici su uhapšeni 14. aprila, dok je on bio u bekstvu nakon čega je uhapsen u Beranama i izručen Srbiji.

Istragu u tom slučaju vodi tužilaštvo za organizovani kriminal.

Stojanović će sutra biti saslušan povodom sumnji da je drugookrivljenom državljaninu Grcke, Filipasu Panagiotidisu (48) pribavio korist, tako što mu je omogućio da koristi registarske tablice MUP-a sa pripadajucom registarskom nalepnicom i knjižicom za vozilo MUP-a, koji je licno zadužio.

Panagiotidis je, kako se sumnja, pomenute službene tablice MUP-a postavio na vozilo marke Škoda Super B i potom vozilo koristio u saobracaju u Beogradu u navedenom periodu, uz upotrebu blinkera.

Na ovaj naČin je Stojanović omogućio Panagiotidisu da neovlašćeno upotrebljava službene registarske oznake MUP-a, i koristi privilegovan status u saobracaju koji imaju vozila MUP-a, shodno odredbama Zakona o policiji, a posebno u pogledu odredbi Zakona o bezbednosti saobracaja na putevima, koje regulišu pravo prvenstva prolaza, kao i upotrebu zvučnih i svetlosnih signala (blinkeri, sirene).

Krivicnom prijavom Službe unutrašnje kontrole MUP-a Stojanoviću se na teret stavlja krivicno delo zloupotreba službenog položaja, a Panagiotidisu Filipasu krivicno delo posebni slucajevi falsifikovanja isprave.

Stojanović je nakon hapšenja pripadnika Šarićeve grupe 14. aprila, bio u bekstvu nekoliko dana, pa je 18. aprila uhapšen u Beranama i izručen Srbiji.

Njemu se kao osumnjičenom pripadniku Šarićeve grupe na teret stavlja da je kao službeno lice MUP-a, da je iskorišćavanjem svog službenog ovlašćenja sačinio službene isprave neistinite sadržine u kojima je pripadnike organizovane kriminalne grupe i druga lica lišena slobode predstavljao kao lica od izuzetnog značaja za bezbednost Republike Srbije, zbog čega postupajući javni tužilac nije doneo rešenje o zadržavanju niti je protiv ovih lica predložio određivanje pritvora.

Takođe, protiv Stojanovića je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužni predlog zbog sumnje da je zajedno sa Milutinom Radovanovićem u aprilu na Cvetnom trgu, prebio kolegu, jednog od načelnika Interpola.

Kako Tanjug saznaje, Grk je zapravo Novopazarac koji je uzeo grčko državljanstvo devedesetih godina kada je otišao iz Srbije.

BONUS VIDEO: Hapšenje Šarićevih ljudi u Hrvatskoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram