Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Odlaganje ročišta, traženje izuzeća tužioca, otkazivanje punomoćja advokatima, šest branjenika iako je zakonski moguće imati najviše pet, promena članova sudskog veća, samo su neki od detalja koji su obeležili suđenje Darku Šariću, koji je danas posle sedam godina provedenih iza rešetaka pušten u kućni pritvor uz elektronski nadzor.

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je ranije pravosnažnu presudu Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina i vratio predmet Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje. Drugostepena presuda je između ostalog ukinuta zbog toga što se u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda, koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu, našlo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću, ali i zbog toga što je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka.

Šariću je odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud. Takođe, krajem jula prošle godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika, a u tom slučaju žalbeni postupak je u toku.

Suđenje Šariću i 16 optuženih za pranje 22 miliona evra, stečenih krijumčarenjem narkotika, odlagano je u Specijalnom sudu u Beogradu najmanje 27 puta. Odlaganja je bilo zbog traženja izuzeća tužioca Mladena Nenadića, republičke tužiteljke Zagorke Dolovac, sudskog veća, a svaki put, zahtevi odbrane su odbijani.

Završne reči, zbog čestih odlaganja, nisu mogle mesecima da otpočnu, iako je trebalo da se održe još septembra 2018. godine, što se činilo da odbrana okrivljenih pokušava da opstruiše ceo postupak.

Advokati odbrane, zbog brojnih odlaganja, novčano su kažnjavani, ali ih ni to nije sprečilo. Razlozi prezakazivanja pretresa bili su i nedolasci advokata, a jednom je odloženo jer je jedan od advokata postao deda.

Darko Šarić Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Pored toga što se stekao utisak da odbrani ide u prilog odlaganje ročišta, činilo se da česta odlaganja idu u prilog i sudu.

„Presuda za drogu protiv Šarića i ostalih optuženih može biti osnov za ovo suđenje, gde im se sudi za pranje para, jer bi njome bio dokazan izvor tog novca. Odnosno, da je u tom prvom postupku pravosnažna presuda, onda bi bio dokazan izvor novca koji je u ovom postupku predmet pranja, to jest, da je stečen od prodaje narkotika kako tužilaštvo navodi u optužnici. To je razlog što i sudu i tužiocu odgovora to što se u ovom postupku toliko odugovlači i što ovo suđenje za pranje novca sporije ide, jer postupak za šverc droge nije pravosnažno okončan. To znači da sud i tužilaštvo na njega mogu da se pozivaju tek kada presuda bude pravosnažna. Mogu oni da presude u ovom postupku, ali će presuda biti na mnogo čvršćim nogama ukoliko imaju pravosnažnu odluku za ovo predikatno krivično delo, odnosno šverc kokaina“, rekao je ranije izvor našeg portala.

Foto: EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ

Na jednom ročištu dogodila se i nesvakidašnja stvar. Naime, nakon što je Šarić otkazao punomoćja za petoro advokata, sud mu je dodelio branioca po službenoj dužnosti. Na sledećem ročištu, nakon što je Šarić povukao otkazivanje punomoćja, u sudnici su se pored njegovih petoro advokata, pojavio i branilac po službenoj dužnosti, pa je tako Šarić imao šestoricu advokata, što je u suprotnosti sa zakonom, koji kaže da ih može imati najviše pet.

Odbrana se žalila i da su Darku Šariću povređena ljudska prava i da nema fer i pošteno suđenje. Na jednom ročištu, Šarić, kada je dobio reč, obratio se zameniku specijalnog tužioca Saši Ivaniću i kazao:

„Nije moj običaj da se ovako izjašnjavam, ali moram da kažem. Ti si lopov. Uzeo si moju imovinu i dao je Nebojši Joksoviću koji sad pet hektara na Zlatiboru prodaje za milione. Zato je i dobio status svedoka saradnika“.

Inače, Šarić se predao srpskim vlastima 18. marta 2014. godine, nakon višegodišnjeg bekstva.

Bonus video: Slučaj Šarić: Usporeno do pravde

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar