Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Rumunska državljanka koja je, pri povratku na svoje radno mesto u Italiji, pokušala kroz Srbiju da prokrijumčari ikone starije od dva veka, ovo kulturno blago nije posebno skrivala - ikone su bile umotane u ćebad na zadnjem sedištu njenog automobila. U Upravi carina za portal N1 navode da se carinici svakodnevno susreću sa fenomenom krijumčarenja robe. "Ali sve ono što putnicima padne na pamet, kada je reč o ovoj pojavi - carinici su već videli", tvrde u Upravi carina.

Roba natopljena kokainom, automobil tapaciran evrima, psihoaktivne tablete u kutijama kompjuterskih igrica, parfemi u autobuskom toaletu, nakit pod pazuhom, dijamant u knjizi, narkotici u stomaku, ali i u pelenama, u zelenoj salati i čaju, novac u donjem vešu, samo su neka od mesta gde su krijumčari koje su otkrili srpski carinici pokušali u prethodnom periodu da sakriju robu, piše N1.

„Kao dobrim poznavaocima konstrukcije vozila, carinicima je dobro poznato da su fabričke šupljine idealne za skrivanje najrazličitije, mahom akcizne robe, koju neretko otkrivaju i u specijalno izrađenim bunkerima kamiona, autobusa i automobila. Takav slučaj se desio početkom marta na prelazu Gostun, kada je u specijalnom ‘bunkeru’ iza branika pronađeno 15 kg marihuane“, navode u Upravi carina.

Sprečen pokušaj krijumčarenja antikvitetnih ikona Foto:Uprava carina

Carinici tvrde da su, bez obzira na bujnu maštu krijumčara, retka “inovativna“ mesta skrivanja.

„Jer, ako se nije dogodilo u našoj carinskoj praksi, dogodilo se negde u svetu – a carinski službenici prate i ono što se dogodi van naše teritorije. Na primer, ne dešava se često da neko pokuša da uđe u zemlju sa koferom punim garderobe natopljene kokainom, kao što je probao da uradi jedan putnik na aerodromu ‘Nikola Tesla’ polovinom decembra prošle godine“, navode sagovornici portala N1.

Moglo bi se reći, ističu, da su krajnje neobična mesta za skrivanje narkotika i – kesice čaja, pelene, zelena salata, teglice “nutele“ ili pak donji veš putnika.

Kada je reč o skrivanju različitih stvari na telu, osim donjeg veša, čarape i prostor ispod uložaka obuće, pa i specijalno napravljeni pojasevi obmotani oko tela su, prema rečima carinika, takođe mesta gde se često sakriva novac, zlatni nakit ili manje količine droge.

Pročitajte još:

„Krijumčari retko švercuju robu – najčešće drogu – u telu, jer je rizik preveliki. Mada su carinici na aerodromu ‘Nikola Tesla’, pre nekoliko godina, otkrili i jedan takav pokušaj, kada je 30-godišnja Bolivijka u stomaku prenosila preko jedan kilograma kokaina“, podsećaju u Upravi carina.

Zaplene u 2022. godini

Od početka godine carinici su na srpskim granicama, ali i u poštanskim pošiljkama koje stižu iz inostranstva, plenili – duvan za šmrkanje u plafonu kamionske kabine, psihoaktivne pečurke u poštanskoj pošiljci, kao i dijamante skrivene u tehničkom uputstvu poslatom brzom poštom. Potom zlato – gotovo dva kilograma pod pazuhom putnice, parfeme ispod sedišta ali i u toaletu autobusa, cigarete u dečjim sedištima, antikvitetne novčiće u novčaniku putnika – među kojima je i jedan stariji od tri veka, ali i katanu – tradicionalni japanski mač, sakriven u punoj futroli hladnog oružja u prtljažniku automobila bugarskog državljanina.

Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA/ UPRAVA CARINA

Krajem februara zabeležen je i slučaj krijumčarenja 40 delova karoserije za specijalnu verziju Poršea Panamera 971 “Mansory“, skrivenih u kamionu – u tovaru prijavljene robe.

Automobil u delovima

„Mladi vozač, star 21 godinu, državljanin Bosne i Hercegovine, kome je to bila prva vožnja za prevozničku firmu iz BiH, predao je dokumentaciju za tovar i na pitanje carinika rekao da prevozi zbirnu pošiljku koju je preuzeo u Beogradu i Sremskoj Mitrovici“, navodi Carina.

Međutim, kontrolom je utvrđeno da kamion uz više vrsta regularno prijavljene robe prevozi i mnoštvo one koja nije u dokumentaciji.

Ilustracija Foto: Uprava carina

„Pregledom je utvrđeno da se u tovaru nalazi ceo komplet novih guma i felni za Mercedes G klase. Reč je o gumama marke ‘Continetal’, ali i felnama marke ‘Brabus’ čija cena po komadu, ukoliko je reč o originalu, dostiže iznos od 12.000 evra, dok se cena kopija kreće oko 5.000 evra po setu. Na iznenađenje carinika, ali i samog vozača, u tovaru se našlo i čak 40 delova karoserije za specijalnu verziju Poršea Panamera 971 “Mansory“, i to branici, krila, hauba, spojleri, difuzori i brojni drugi delovi. Slikovitije rečeno, nedostaju samo šasija i motor kako bi mogao da se kompletira ceo auto“, navela je tada Uprava carina.

Šta posle zaplene?

Kao što je portal N1 već pisao, zaplenjena roba se, posle odluke suda o trajnom oduzimanju – ili uništava, ili prodaje na javnim licitacijama.

BONUS VIDEO: Zaplena 6 kilograma heroina na Batrovcima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar