Ilustracija Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Odbor za kontrolu službi bezbednosti Narodne skupštine Srbije održao je danas dve sednice na kojima je usvojio je Izveštaj o radu Bezbednosno informativne agencije za period do 31. marta 2021. godine, Izveštaj o stanju bezbednosti Republike Srbije za period do 25. aprila 2021. godine, kao i Izveštaj o nabavkama dobara, usluga i radova za 2020. godinu, saopštila je Skupština.

Navodi se da su članovi Odbora pozitivno ocenili postignuti nivo kontraobaveštajne i bezbednosne zaštite određenih lica i objekata, imajući u vidu aktivnosti koje Agencija preduzima na planu blagovremenog otkrivanja, praćenja, dokumentovanja i presecanja delatnosti usmerenih na ugrožavanje lica i objekata koji se bezbednosno štite.

Posebno je naglašen značaj kontinuiranog unapređenja saradnje sa drugim državnim organima i institucijama Republike Srbije, kao i saradnje sa drugim službama bezbednosti Republike Srbije u cilju funkcionalnog i operativnog povezivanja radi realizacije ciljeva i zadataka propisanih zakonom, piše u saopštenju.

Dodaje se da je u tom smislu posebno istaknut značaj ove saradnje koja je rezultirala razbijanjem kriminalnog klana koji je pretio da ugrozi živote najznačajnijih funkcionera države i da podrije bezbednost države.

Ocenjeno je da je stanje bezbednosti u Republici Srbiji stabilno i pored njene kontinuirane izloženosti različitim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama čije je ispoljavanje manjeg ili većeg intenziteta.

Izveštajima su obuhvaćene sve najznačajnije aktivnosti Agencije u izveštajnom periodu, čime je članovima Odbora omogućeno da ostvare sveobuhvatan uvid u rad BIA i stepen realizacije aktivnosti i zadataka iz nadležnosti Agencije, naglašava se u saopštenju.

Tokom izveštajnog perioda i uprkos pandemiji, angažovanje BIA bilo je prevashodno usmereno na zaštitu vitalnih interesa Srbije i ključne rizike i pretnje po bezbednost zemlje, navodi se u izveštaju.

Članovi Odbora pozdravili su nastojanje Agencije da u cilju pravovremenog i adekvatnog suprotstavljanja izazovima rizicima i pretnjama po bezbednost, stalno unapređuje bilateralnu i multilateralnu saradnju sa partnerskim bezbednosno-obaveštajnim službama, piše u saopštenju Skupštine Srbije

Dodaje se da je sednicama, koje su bile zatvorene za javnost, predsedavao Igor Bečić, predsednik Odbora, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Aleksandar Marković, Borisav Kovačević, Goran Pekarski, Jelena Mijatović, Justina Pupin Košćal i Andrijana Avramov.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar