oliver ivanović
Oliver Ivanović Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Apelacioni sud odbio je žalbe za odbacivanje optužnice u vezi sa dokazima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, prenosi Ekspres. U obrazloženju se navodi da su žalbe advokata odbijene kao neosnovane.

„Apelacioni sud Kosova odbio je kao neosnovane žalbe branilaca za odbacivanja optužnice i osporavanje dokaza u slučaju okrivljenih N.S., M.R., S.A., D.M. i R.B. Potvrđena je odluka Osnovnog suda u Prištini od 02.03.2021 i ovaj krivični postupak će se nastaviti u skladu sa pravilima krivičnog postupka“, navodi se u obaveštenju.

Optuženi se terete za krivična dela „teško ubistvo“, „Učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe“, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „Neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja“.

„Tročlano veće Specijalnog Odeljenja Apelacionog Suda, nalazi da je prvostepeni sud ispravno postupio kada je odbio zahteve branilaca okrivljenih za odbacivanje optužnice i osporavanje dokaza, kao neosnovane, s obzirom na to da ne predstavljaju nijednu od zakonski predviđenih okolnosti, koje determinišu tako nešto“, kaže se u obaveštenju Apelacionog suda, kaže se u obaveštenju o žalbi.

Inače, prvobitno je Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo 27. decembra 2019. godine podiglo optužnicu protiv Nedeljka Spasojevića, Marka Rosića, Silvane Arsović, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića i Radeta Basare zbog krivičnih dela „Učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe“, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, „Pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo“, „Neovlašćeno držanje, kontrola ili držanje oružja“, „Otkrivanje službene tajne“, „Zloupotreba službene dužnosti u izvršenju“ i „Manipulacija dokazima u saizvršilaštvu“.

Prvo ročište održano je 11. februara 2020. godine, dok je Osnovni sud u Prištini 6. aprila 2020. godine odbio zahteve za odbacivanje optužnica i prigovore na dokaze.

Nakon žalbi četvorice advokata, Apelacioni sud je odobrio žalbe branilaca i slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

Prema žalbi, vraćanjem na prvostepeni sud, protivrečnosti bi trebalo da se eliminišu davanjem mogućnosti tužiocu za izjavu ili ispravljanje i dopunu optužnice tako da optužnica bude u skladu sa članom 241 KPPRK.

Zatim je 10. novembra 2020. godine, Specijalno tužilaštvo sastavilo optužnicu, u kojoj se navodi da su optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rosić, Rade Basara i Silvana Arsović, od 2014. do 2018. godine, odnosno 16. januara 2018. godine, u Mitrovici, u saradnji sa optuženima Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, koji su u bekstvu, i sa još dvojicom optuženih koji su organima za sprovođenje zakona još uvek nepoznati, delujući kao organizovana i strukturisana grupa, sa hijerarhijom i sa definisanim ulogama u grupi, a pod vođstvom optuženih Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, tako da su svi okrivljeni kontinuirano i u međusobnoj interakciji, kako bi proširili kontrolu u severnom delu Mitrovice, kao i na politički i ekonomski život i opšte aktivnosti organizovane kriminalne grupe, postupali sa namerom i znanjem da izvrše krivično delo teško ubistvo, gde je svaki od okrivljenih, kritičnog dana kada se dogodilo ubistvo sada preminulog Olivera Ivanovića, izvršio konkretne inkriminišuće radnje u svrhu dotične grupe, kada je kao rezultat delovanja ove organizovane kriminalne grupe došlo do ubistva sada pokojnog Ivanovića.

Optuženi Nedeljko Spasojević, navodno delujući kao član kriminalne grupe, pomagao je u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo. Blisko je sarađivao sa nepoznatim osumnjičenima za izvršenje ubistva sada preminulog Ivanovića, kada je namerno, znajući, pomagao nepoznatim osumnjičenima za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo, stvaranje uslova i uklanjanje prepreka za izvršenje ovog krivičnog dela, tako da je u početku osumnjičenima omogućio kretanje službenim policijskim vozilom marke „Golf IV“, karavan , zatim ih poslao u automobil „Opel Astra“, plave boje, bez registarskih tablica, iz kojeg je pucano u pravcu pokojnog Ivanovića, te je kao rezultat on preminuo u mitrovačkoj bolnici.

Dalje se navodi da je pored toga, okrivljeni Spasojević, kritičnog dana, zajedno sa dvojicom policajaca koji su prvi stigli na mesto događaja, Žarkom Jovanovićem i Dragišom Markovićem, namerno i svesno zloupotrebio službeni položaj neizvršavanjem potrebnih dužnosti propisanih zakonom, a radi sticanja koristi za sebe ili za drugu osobu, na način koji je omogućio neovlašćenim licima da stupe na lice mesta i oštete dokaze koji su se tamo nalazili, gde se dogodilo ubistvo pokojnog Ivanovića.

Prema optužnici, okrivljeni Marko Rošić, delujući kao član kriminalne grupe, pomagao je u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, blisko sarađujući sa optuženim Spasojevićem, Basarom, Bojićem, Veselinovićem i Radoičićem, tako što je sa svojim vozilom marke „Santa Fe“, pratio svaki pokret sada pokojnog Ivanovića, pre njegovog ubistva, da bi posle ubistva u odeći preminulog bilo pronađeno pismo u kojem su bili podaci o automobilu „Santa Fe“, crne boje. Navodi se da je ovaj automobil pratio brata žrtve – Miroslava Ivanovića, a nakon ubistva žrtve, isti automobil je u vlasništvu i korišćenju okrivljenog Rošića, a pomenuti automobil je parkiran u restoranu „Gray“ koji je u vlasništvu optuženog Milana Radoičića.

U optužnici se navodi da optuženi Rade Basara, u svojstvu policajca, posebnog istražitelja u Regionalnoj istražnoj jedinici Mitrovica-Sever, nije ispunjavao svoje službene dužnosti, kako bi stekao korist za sebe ili za drugo lice i isti je, postupajući kao član kriminalne grupe, istovremeno kao policijski istražitelj, blisko sarađivao sa Željkom Bojićem i organizovanom kriminalnom grupom koju je vodio Milan Radoičić, od kojih je dobio naređenje za prikrivanje i uklanjanje dokaza, da sakriva tragove dokaza u zločinačkoj grupi, da odabira slučajeve pod istragom, i da u onim slučajevima u kojima su pripadnici zločinačke grupe Milana Radoičića bili u svojstvu osumnjičenih, on ne izvrši istragu protiv njih i da se slučajevi ne razjašnjavaju, ostanu neotkriveni, te da on namerno nije izvršio potrebne zadatke definisane zakonom.

Za okrivljenu Silvanu Arsović se navodi da je kao član organizovane kriminalne grupe, blisko sarađujući sa osumnjičenima koji su bili u koordinaciji za ubistvo Ivanovića, pomogla u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, stvarajući uslove i uklanjajući prepreke za izvršenje krivičnog dela na način da je u vreme izvršenja ubistva Ivanovića optužena znala da su prisilno zaustavljene sigurnosne kamere u kancelarijama SDP-a, isključene sa napajanja, kada nije omogućeno da se sigurnosnim kamerama snimi ubistvo pokojnog Ivanovića. Kaže se da je 16. januara 2018. godine u 08:16, neposredno nakon atentata na Ivanovića, aktivirala sigurnosne kamere u kancelarijama stranke SDP, koja u ovim kancelarijama radi kao administrator i kao jedina prisutna osoba u pomenutom objektu u vreme izvršenja ubistva.

Ovim su okrivljeni, prema tužilaštvu, počinili krivično delo učestvovanje ili organizovanje zločinačke grupe članom 283. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZRK u vezi sa krivičnim delima teško ubistvo iz člana 179. stav 1. KZRK i krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 442. stav 2. podstav 2.1 u vezi sa stavom 1. KZRK.

U optužnici se dalje navodi da je optuženi Dragiša Marković, 16. januara 2019. godine, kao policijski službenik, neovlašćeno stavio podatke na raspolaganje drugom licu, a koji su predstavljali službenu tajnu, tako što je dok je bio na službenoj dužnosti na licu mesta na kojem se dogodilo ubistvo Ivanovića, kako bi se te informacije objavile ili koristile van teritorije Republike Kosovo, obaveštavajući policajca u državi Srbiji, pre potvrđene vesti da je Ivanović ubijen, piše Zakletva za pravdu.

Ovim je optužen za krivično delo „odavanje službene tajne“.

Dalje se navodi da su Dragiša Marković i Žarko Jovanović, 16. januara 2018. godine, kao službenici, zloupotrebili službenu dužnost neizvršavajući potrebne dužnosti propisane zakonom, na način da su nakon atentata na Ivanovića izašli na lice mesta, nisu dobro obezbedili mesto događaja, ostavljajući druge osobe da intervenišu u tom prostoru, kako bi dokaze učinili neupotrebljivim u službenom postupku, manipulisali njima, uklonili ih i sakrili, tako da je prvobitno okrivljeni Dragiša Marković pokazao na čaure koje su pronađene na mestu događaja, a koje optuženi Jovanović zatim uzima, stavlja u džep i zajedno sa Markovićem napušta mesto događaja.

Ovim je optužen da je počinio krivično delo zloupotreba službene dužnosti u saizvršilaštvu.

Jovanović je takođe optužen za neovlašćeno posedovanje, kontrolu ili posedovanje oružja, kao i 10. februara 2018. godine, prema optužnici, tokom kontrole kuća i pratećih predmeta i tokom kontrole njegovog stana pronađeno je i oduzeto oružje TT 7,62 mm i 9 metaka 7,62 mm, koje je optuženi posedovao bez dozvole.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar