Ekoloski protest
Ekološki protest Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Rešenjem suda u Prokuplju stavlja se van snage jedan od prekršajnih naloga, koji su pristizali građanima zbog učešća u blokadama. Naime, identifikacija učesnika protesta dobavljena je snimanjem od strane policijskih službenika na nezakonit način, te se očekuje isto rešenje i ostalih sudova, kao i odbacivanje svih prekršajnih naloga.

Odredba člana 8. Pravilnika o načinu snimanja na javnom mestu i načina saopštavanja namere o tom snimanju propisuje da o nameri snimanja na javnom mestu javnost treba da bude obaveštena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Podsetimo, tokom građanskih blokada krajem prošle godine i početkom 2022., veliki broj učesnika protesta se žalio da im pristižu kazne za učešće u blokadama, iako nisu bili legitimisani od strane policijskih službenika.

Prekršajni nalozi građanima su pristizali danima, a samo zastrašivanje je krenulo nekoliko dana pre protesta. Tako su građani, od strane policijskih službenika, upozoravani da ne idu na proteste, kako ne bi snosili posledice.

Ipak, odluka suda u Prokuplju, koja je odbacila prekršajni nalog, potvrdila je da su određene radnje pripadnika MUP tokom protesta bile nezakonite, kao i da građani nisu ni u kakvoj obavezi da kazne plate i snose posledice zbog učešća u blokadama.

BONUS VIDEO: Blokada puta u Novom Sadu 8. januar 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar