Incidentom koji se dogodio u dvorištu kuće pokojnog Dragoslava Kosmajca, na Zvezdari, kada je bačeno više eksplozivnih naprava, u fokusu javnosti se ponovo našao život ove prilično kontroverzne ličnosti. Priče o osobi koju je sam državni vrh nazivao najvećim srpskim narko-bosom, a koji je hapšen zbog znatno blažih krivičnih dela za koja je kasnije i oslobođen, godinama se prepredaju i neke od njih često se graniče sa urbanim mitovima i legendama. Od starca koji na "vespi" krstari zvezdarskim ulicama, do mafijaša koji sarađuje direktno sa Pablom Eskobarom, živopisna biografija ovog muškarca i dan danas se povremeno prepričava.

Beogradska policija i dalje istražuje ko je i zbog čega bacio eksplozivne naprave u dvorište kuće pokojnog Dragoslava Kosmajca na beogradskoj opštini Zvezdara. Reč je o velelepnom zdanju u kom je Kosmajčeva porodica nastavila da živi nakon njegove smrti, a zbog čega su se sada našli na meti napada, nadležni još utvrđuju.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovaj nemili događaj, u kom srećom niko nije povređen, bio je okidač da ime Dragoslava Kosmajca počne ponovo da provejava, a zajedno sa njim i brojne priče, legende, mitovi koji su se vezivali za život ovog misterioznog muškarca.

Šira javnost je njegovo ime čula 2014. godine, kada ga je tadašnji premijer Aleksandar Vučić nazvao najvećim narko-dilerom iz Srbije.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Svi se, bre, plaše i svi ćute o tome da ljudi iz policije i drugih službi imaju kontakte sa njim. Tražio sam da udare na Kosmajca, ali to do danas nije urađeno“, rekao je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u junu 2014. godine. Krajem iste godine policija je upala u Kosmajčevu velelepnu vilu na Zvezdari, zbog sumnje da je zajedno sa saučesnicima počinio više krivičnih dela, ali ne onih koji se tiču trgovine i transportom narkoticima, već jer se sumjničio za utaju poreza, podstrekivanje i srodna krivična dela.

Usledilo je suđenje, ubrzo je Kosmajac uz kauciju pušten na slobodu, a Vučić je i tada kazao da ostaje pri istom stavu. To hapšenje i još jedno privođenje odranije, kada mu je policija u kući pronašla oružje koje se vodilo na njegovu suprugu i sina, retki su putevi kada su se Kosmajac i policija susretali. Ipak, mnogo godina pre toga, kako je rasla Kosmajčeva imperija, izrađale su se i brojne legende oko njega.

Foto:Goran Srdanov

Starac na „vespi“ i Eskobarov saradnik

Verovatno zbog malog broja proverenih i zvaničnih informacija koje su o njemu bile saopštavane, Kosmajčeva ličnost bila je plodno tle za staranje urbanih legandi. Beogradski mediji su objavljivali ranije da je u Beloj knjizi Ministarstva unutrašnjih poslova navedeno da je Kosmajac narko-diler, koji se bavi međunarodnom trgovinom droge, to jest kokaina i heroina. Istina ili ne, pričalo se da je Kosmajac bio jedan od retkih, ako ne i jedini, diler koji je drogu kupovao direktno od Pabla Eskobara. Ta informacija navodno je bila dovoljna da se Kosmajac lansira na sam vrh hijerarhije u poslovima sa drogom u Srbiji ali i šire.

Paralelno sa tim, gradila se i priča o Kosmajčevom dvostrukom životu. Uprkos saradnji sa najvećim igračima u svetu kokainskog biznisa, Kosmajac je navodno često zvezdarskim ulicama opušteno vozio „vespu“. Uz to išli su i prilično filmski detalji koji su oslikavali Kosmajca kao „običnog čoveka iz naroda“ koji čak sam odlazi na kioske brze hrane i kupuje obroke. Kako je moguće da čovek tako bogate krimi-karijere opušteno šeta beogradskim ulicama bez obezbeđenja ili bilo kakve zaštite, nisu bila pitanja na koja se tek tako mogao dati odgovor jer – ipak je to Kosmajac.

Takođe, kako je ulazio u pozne godine, Kosmajac se prema istim gradskim pričama polako povlačio iz narko-biznisa, ali je navodno ostao da posluje kao posrednik koji bi spajao zainteresovane kupce sa prodavcima droge i na taj način zarađivao. Čak i u vreme kada je, kako se govorilo, radio sa drogom, navodno nikada fizički nije dolazio u kontakt sa njom, pa je to korišćeno kao opravdanje za to kako do sada nije uhapšen odnosno kako nema jasnih dokaza protiv njega.

„Je l može kokain umesto para?“

Pričalo se tako da je Kosmajac imao jedan veliki porok i to nisu bili narkotici, već kocka. Navodno bi rado igrao kartaške igre, najčešće kokain, a kada bi mu ponestalo gotovine tokom igre, nije se libio da u zamenu za keš ponudi skupoceni beli prah.

Foto: Goran Srdanov

„Postoji ta priča da je Kosmajac bio strastveni pokeraš i kada bi izgubio novac, saigračima bi rekao: Je l može roba imesto para? Ukoliko bi oni pristali, ubrzo bi na tu lokaciju stigao Kosmajčev čovek koji bi doneo drogu. Koliko je to bilo tačno teško je reći u ovom trenutku, ali ako je suditi po brojnim mitovima o njemu, verovatno da nije“, kazao je jedan poznavalac prilika tih godina u razgovoru za Nova.rs.

„Sablja“ ga poštedela

Prema podacima koji su se nalazili u „Beloj knjizi“ srpske policije, s početka dvehiljaditih godina, Kosmajac je drugovao sa najopasnijim ljudima iz srpskog podzemlja. Tako se navodi da je jedan od njegovih najbližih saradnika bio Ljubiša Buha Čuma ali i „zemunac“ Dušan Spasojević zvani Kum kojima je ustupio svoje kanale kojima je švercovao heroin. I uprkos tim vezama, Kosmajca je zaobišla policijska akcija „Sablja“ usmerena protiv kriminala nakon ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića. Zašto i kako Kosmajac nije „pao“ kada i sam krem mafijaškog podzemlja, nije poznato, ali se pričalo da je to zato što je Kosmajac „čovek službe“.

Dušan Spasojević Foto: Privatna arhiva

Sam odlazio po kirije za svoje lokale

Raskošno bogatstvo Dragoslava Kosmajca ogleda se u brojnim lokalima i nekretninama koje poseduje širom Begorada. RTS je tako svojevremeno pisao da je vlasnik ili suvlasnik čak 31 stana, ukupne površine 2.700 metara kvadratnih. Prema nekim podacima, Radna grupa MUP-a koja je istraživala Kosmajca, ukazuje da on samo u Beogradu ima stanove, kuće, lokale i zemljište u vrednosti od 10,7 miliona evra, a mnogi od njih je izdavao.

Pored brojnih stanova manje i veće kvadrature, Kosmajac poseduje u stopostotnom ili manjem vlasništvu i šest lokala čija je ukupna površina 900 kvadrata, procenjenih na 1,1 milion evra. Takođe, na njegovo ime se vode i 43 parcele od 15 hektara vrednosti od 6,1 milion evra. Pričalo se tako da bi Kosmajac sam, bez obezbeđenja, obilazio svoje lokale i od zakupaca prikupljao kirije.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Sumnjiva smrt“

Baš kao i Kosmajčev život, i njegova smrt 2020. godine doprinela je brojnim mitovima koji su o njemu kreirani. Tako je kada je 2020. godine saopšteno da je Kosmajac preminuo u bolnici do posledice zaražavanja koronom, bilo gotovo neverovatno poverovati da će tako „moćnu ličnost“ pokositi jedan virus u Infektivnoj klinici. Zato se odmah gradom proneo trač kako Kosmajac uopšte nije preminuo, kako je priča o koroni bila paravan da se njegova smrt lažira, uprkos tome što su mnogi znali da je prilično narušenog opšteg zdravstvenog stanja.

Bonus video: Hapšenje Dragoslava Kosmajca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare