Foto: E-Stock_ivan_dobricic

Kontraverzni biznismen Dragoslav Kosmajac (67) preminuo je jutros u bolnici od posledica koronavirusa, nakon štu mu se pre nekoliko dana zdravstveno stanje naglo pogoršalo. Kosmajac, za čije je ime šira javnost u Srbiji prvi put čula 2014. kada ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao najvećim narko-dilerom na ovim prostorima, na Infektivnu kliniku u Beogradu primljen je krajem marta, a nedugo nakon toga priključen je na respirator.

Kako su preneli pojedini beogradski mediji, Kosmajčevo stanje se naglo pogoršalo, jer su mu oba plućna krila bila znatno oštećena od virusa.

Šira javnost u Srbiji za Dragoslava Kosmajca prvi put je čula 2014. godine kada ga je tadašnji premijer, a danas predsednik Aleksandar Vučić, tada premijer, javno prozvao i označio kao najvećeg narko-dilera u zemlji. U novembru iste godine, uhapšen u spektakularnoj akciji MUP Srbije u svojoj vili na Zvezdari, da bi samo tri meseca kasnije bio pušten iz pritvora uz jemstvo od 200.000 evra.

Foto: TANJUG /INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“ / nr/ Aleksandar Vučič

Dokaza za ovu optužbu, odnosno krijumčarenje narkotika, nije bilo, pa je tako od najvećeg dilera na ovim prostorima, Kosmajac sumnjičen za utaju poreza. Ubrzo se i od ovih optužbi odustalo, da bi oktobra 2015. Više javno tužilaštvo u Beogradu protiv Kosmajca podiglo optužni predlog za nelegalnu uknjižbu državnog zemljišta na Zvezdari.

Kosmajac je za ovo delo pravosnažno oslobodođen, a tokom postupka utvrđeno je čak i da pomenuto zemljište zapravo nije ni bilo državno.

Nakon pravosnažnosti presude, Kosmajcu je država vratila svu prethodno zaplenjenu imovimnu, nakon čega se povukao  u potpunu medijsku ilegalu. Njegovo ime više se nije spominjalo, posebno ne na konferencijama državnog vrha, koji je u istu svrhu, počeo da upotrebljava druga imena.

Portal Nova.rs je nedavno objavio da Kosmajac nije tužio državu Srbiju zbog nelegalnog pritvora i oduzimanja imovine, ali i nanošenja duševnog bola i medijske hajke, kojoj je bila izložena cela njegova porodica. Njegov advokat Đorđe Simić je tada izjavio za naš portal da Kosmajac „nije bio raspoložen da tuži državu“, već da je samo hteo da se zauvek skloni sa naslovnih strana.

 

 

Spomenut u Beloj knjizi kriminala

Ime Dragoslava Kosmajca prvi put je spomenuto davne 2001. godine u Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP Srbije, kada je dovođen u vezu sa međunarodnim švercom droge iz Južne Amerike u Evropu. Kako se navodilo u pomenutoj knjizi, Kosmajac se sumnjičio da je narkoticima snabdevao, između ostalog, i kriminalne klanove u Srbiji, odnosno „zemunski“ i „surčinski“. Takođe, on je iza sebe imao i nekoliko osuđujućih presuda zbog posedovanja oružja 1973. i 1977. godine.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram