Foto: MUP Republike Srbije

U Specijalnom sudu u Beogradu danas se održava suđenje Dijani Hrkalović, bivšoj državnoj sekretarki MUP, koja se tereti za trgovinu uticajem, zajedno sa nekadašnjim načelnikom Službe za specijalne istražne metode Dejanom Milenkovićem Bagzijem, kao i Miloradom Šušnjićem, načelnikom Policijske uprave Novi Sad. Hrkalovićeva dolazi na suđenje iz kućnog pritvora, koji joj je određen 31. marta, nakon što je gotovo pet meseci, uz kraću pauzu na slobodi, provela u pritvoru.

Bivši advokati Dijane Hrkalović Sead Spahović, Nenad Tasić i Ahmed Delimeđac su krajem februara otkazali punomoćje, uoči suđenja, koje je zbog toga otkazano. Novi advokat bivše državne sekretarke MUP je Vladimir Đukanović, poslanik Srpske napredne stranke.

Ubrzo nakon promene advokata, Hrkalovićeva je dobila blažu meru kućnog pritvora.

Od prve žene MUP do državnog neprijatelja

Hrkalovićeva je prvi put uhapšena 15. oktobra 2021. a na teret joj se stavljaju dva krivična dela trgovine uticajem u produženom trajanju, a u vezi sa ubistvom Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. godine, kao i kočenje istrage nedostavljanjem zaplenjenih telefona Veljka Belivuka.

Za ubistvo Vlastimira Miloševića, poznato kao „ubistvo na šinama“, bili su optuženi Veljko Belivuk i Marko Miljković, ali su posle krajnje neobičnog preokreta i volšebnog uklanjanja dokaza, oslobođeni optužbi. 

Dijani Hrkalović se na teret stavlja da je „minirala“ istragu tako što nije na vreme dostavila jedan od mobilnih telefona koji su zaplenjeni. Ipak, ostalo je nejasno ko je i kako uticao da drugi dokazi, među kojima i DNK optuženih pronađen na nekoliko mesta vezanih za samo mesto zločina i vozilima koja su korišćena pri ubistvu nestanu ili budu kontaminirani.

Državna sekretarka MUP Srbije bila je glavna zvezda u policiji, poznata kao čovek tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića. Ona je vodila kadrovsku politiku i čistila MUP od sumnjivih kadrova a na njihovo mesto postavljala odane kadrove spremne da rade po naređenjima.  Što se odnosi uglavnom na zaštitu pripadnika klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, bliskih prijatelja Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi koji je ubijen 2016. godine, nedaleko od Centralnog zatvora, u Bačvanskoj ulici.

Sale Mutavi FOTO: SCREENSHOT

Pad Dijane Hrkalović počeo je 30. maja 2019. godine, kada ju je tadašnji ministar Nebojša Stefanović razrešio dužnosti. Navodno je to urađeno na insistiranje stranih partnera MUP Srbije, koji su prestali da dele informacije sa srpskom policijom jer su te informacije curele do organizovanih kriminalnih grupa.

Ona je 10. decembra prošle godine puštena iz pritvora po prvi put, ali je ubrzo odlučeno da se Hrkalovićeva ipak vrati iza rešetaka, te je policija organizovala akciju hapšenja Dijane Hrkalović ispred lokalne prodavnice 24. decembra.

Zanimljivo je da je pre svoje policijske karijere Dijana Hrkalović jedno vreme provela u Bezbednosno informativnoj agenciji, iz koje ju je preuzela policija.

Hrkalovićeva poznata kao verni vojnik SNS-a

Dijana Hrkalović je dokazala da je stručnjak za izbore i predizbornu kampanju još 2012. godine. Tada je, zajedno sa pripadnicima SNS učestvovala u prebijanju aktiviste udruženja građaba „Pravda i pravo“ Dejana Vukićevića. On je tada kod Bogoslovije držao transparent koji se nije svideo Hrkalovićevoj koja je pokušala da mu ga otme, ali Vukićević to nije dozvolio. Onda su petorica naprednjaka nasrnula na aktivistu i brutalno ga pretukli.

Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović Foto: N1

Kada je u žiži javnosti bila afera prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića, dva najčešće pominjana imena su bila Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović. Navodilo se da su stvorili paralelnu strukturu u MUP i da su direktno naređivali prisluškivanje Vučića. Do danas nije podignuta optužnica za to navodno delo, ali i za niz drugih dela koja su joj nametali režimski mediji ubrzo nakon njenog hapšenja.

Pročitajte još:

S obzirom na njenu karijeru u Srpskoj naprednoj stranci, javnost nije iznenađena njenim novim odabirom advokata. Ipak je Vladimir Đukanović poznat kao advokat u slučajevima poznatim kao najveće državne afere, kao što je „Jovanjica“, u kojoj je optuženi Predrag Koluvija takođe u kućnom pritvoru zahvaljujući svom advokatu, te je ubrzo i gostovao u emisiji „Kod Đuke“, u kojoj ga je ugostio njegov advokat.

Iako je bila u pritvoru, zanimljiv je detalj da su sa Instagram profila Hrkalovićeve uklonjeni svi pratioci osim jednog – profil predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

A o njenoj vernosti svojoj stranci, pričao je i njen bivši advokat Sead Spahović.

„Hrkalovićeva je, iznad svega, vojnik partije. Ona i sada bezgranično veruje Vučiću i Stefanoviću, ne dozvoljava da se bilo šta loše kaže za njih dvojicu ili Srpsku naprednu stranku. Dijana misli da je Vučić genije i da je ona uhapšena greškom ili zbog pritisaka iz inostranstva. Nema te sile koja će Hrkalovićevu da natera da kaže bilo šta protiv vlasti. Mislim da su oni napravili veliku grešku što su se nje odrekli,l jer ona tu politiku prihvata iskreno, kao što je tu politiku bez pogovora i sprovodila“, izjavio je Spahović ranije.

Da je odana svojoj stranci videlo se i 2018. godine kada je poslata u Lučane, da smiri tenzije između vlasti i opozicije na biračkim mestima. Njen dolazak obeležio je i verbalni sukob sa političarem Boškom Obradovićem.

BONUS VIDEO: Dijanu Hrkalović preuzela država – gosti Vuk Cvijić i Vladimir Todorić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare