Radoš Milovanović Foto: N1

U Osnovnom sudu u Ivanjici danas je nastavljeno suđenje za smrt dvojice radnika u vojnoj fabrici "MB Namenska" u Lučanima. Kako je prvooptuženi Radoš Milovanović, direktor te fabrike, preminuo prošle sedmice, postupak protiv njega je obustavljen i nastavljen protiv ostale dvojice fabričkih rukovodilaca, koji su obuhvaćeni optužnicom.

Nakon eksplozije baruta, 2017. godine, stradali su radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. Osim direktora, optuženi su Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketna goriva u kome se dogodila nesreća, i Tomo Stojić, rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Ispred suda u Ivanjici Foto: Nova.rs

Nela Milivojević, majka nastradalog Milomira rekla je prilikom svedočenja da je njen sin nastradao u objektu koji je pušten u pogon samo mesec dana pre toga.

„Taj objekat nije imao upotrebnu dozvolu. Nisu imali adekvatna zaštitna odela, a koja su tek nakon toga nabavljena. Burići su promenjeni. Umesto kartonskih, nabavljeni su prohromski“, rekla je Milivojević.

Milovan Milivojević Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Majka nastradalog Milomira prisetila se dana kada je on sa povredama primljen u čačansku bolnicu.

„Nezgoda je bila u 19.20 sati, a u Čačku je zadržan do ponoći. Da nismo urgirali da ide na VMA, ostao bi do jutra. Glava mu je bila u opekotinama. Doktor mi je rekao da mog sina drže samo godine i mladost. Rekli su mi da je moj sin imao povrede unutrašnjih organa, tzv. blast povrede koje nastaju pri eksploziji i temperaturama između 2.600 i 3.000 stepeni Celzijusa“, kaže majka.

Nela Milivojević je izjavila da savetovala svog sina da napusti fabriku, jer se plašila da bi nešto moglo da mu se dogodi.

Pročitajte još:

Mirjana Milivojević, sestra nastradalog Milomira ispričala je da su im lekari na VMA rekli da je njenom bratu izgorelo 69 odsto tela, i da je za tih dvadeset dana provedenih u bolnici, imao čak sedam reanimacija.

„U nelegalnom objektu nije smeo da se nađe ni gram baruta. Bilo je preko 300 buradi u magacinu, i eksplodiralo je 2.500 kilograma baruta. Bivši direktor Radoš Milovanović nam je rekao da radnici nisu imali azbestna protivpožarna odela i da burad nisu bila adekvatna za transport. Sve je to promenjeno nakon smrti mog brata. To nam je potvrdio i optuženi Tomo Stojić kada je 2019. godine bio kod nas kući“, kazala je Mirjana.

Danas svedoče i radnici koji su tog 14. jula 2017. godine bili u smeni sa nastradalim Milivojevićem i Ignjatovićem.

BONUS VIDEO: Nastavlja se suđenje čelnicima Namenske iz Lučana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar