Novica Antić Foto:privatna arhiva

Bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novica Antić pušten je iz pritvora 20. avgusta, samo nedelju dana pre roka u kome bi morao da bude pušten po zakonu jer, kako tvrdi njegov advokat Ivan Ninić, podizanje optužnice protiv njega nije ni na vidiku.

Bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novica Antić pušten je u sredu iz pritvora u kom je bio nakon što ga je policija, zajedno sa kolegom Predragom Jevtićem, privela zbog sumnje da je proneverio novac VSS. Antić je prvi put uhapšen 27. februara, ali je posle saslušanja pušten da se brani sa slobode, a onda je, nakon žalbe tužilaštva, vraćen u pritvor. Osim funkcije u VSS, Antić je bio i uzbunjivač iz Sistema odbrane i trn u oku koji je u javnost iznosio brojne afere i malverzacije i ukazivao na zloupotrebe, nepotizam i političku instrumentalizaciju Vojske Srbije i njenih tajnih službi.

Pročitajte još:

„Novicu Antića su pokušali da unište fizički, psihički i finansijski ovim sudskim postupkom za koji, po stavu odbrane, nema nikakvog osnova i koji se neće zavšiti osuđujućom presudom, ako i optužnica bude uopšte podignuta. Ovo što se dešavalo je zapravo operativna akcija Vojnobezbednosne agencije, a ne sudski postupak, a ono što je vrlo zabrinjavajuće je što je bilo mnogo nepravilnosti i sumnjivih poteza pravosudnih organa od samog početka, a to je praćeno vrlo čudnim odlukama, koje su pre svega politički motivisane“, objašnjava advokat Ivan Ninić koji zastupa Novicu Antića.

Ceo „slučaj Antić“ je motivisan željom vlašću da se obračuna sa nepodobnima, a napad na bivšeg predsednika VSS izvršen je iz nekoliko pravaca, ali je samo delimično uspeo. Nepodobni sindikalac je smenjen, postavljeno je poslušno rukovodstvo, a VSS, nekada moćna sindikalna organizacija je urušena i svedena na ukras, kao što je svojevremno najavio bivši ministar odbrane a sadašnji premijer Miloš Vučević.

Foto: Milica Vučković/FoNet

„Svemu je prethodila upravo izjava Miloša Vučevića, koji je izjavio da ne vidi svrhu sindikata u Vojsci Srbije, najavio njihovo ukidanje. Očigledno je da ovoj vlasti sindikati, pogotovo oni koji se aktivno bore za zaštitu zaposlenih, ne trebaju i tu je nastao spor sa Antićem. Treba znati da se Novica Antić pre svega zalagao za prava zaposlenih u Vojsci i da je čak ponudio ostavku na mesto predsednika VSS ukoliko država potpiše kolektivni ugovor sa zaposlenima, ali na tu ponudu mu nije odgovoreno. Usledio je 27. februar i hapšenje Novice Antića, zbog navodnih zloupotreba i tu počinje čitav niz čudnih dešavanja i spornih odluka koje ukazuju da je ceo postupak protiv Antića zapravo vođen iz nekih centara moći“, objašnjava Ninić.

Brigadni general Đuro Jovanić
Đuro Jovanić Foto: Damir Banda/MOD

Nakon prvo hapšenja Antića, sudija za prethodni postupak odbio je zahtev tužilaštva za određivanje pritvora nepodobnom sindikalcu koji je pušten da se brani sa slobode, ali je tužilaštvo brzo reagovao žalbom, a Apelacioni sud u Novom Sadu doneo ekspresnu odluku, pa je Antić ponovo uhapšen 29. februara i to na spektakularan način.

„On je krenuo za Beograd, kada je presretnut na naplatnoj rampi i uhapšen kao da je neki kriminalac. Određen mu je pritvor, koji je produžavan skoro do poslednjeg dana, a čudno je što su naše žalbe na produžavanje pritvora uvek dugo „putovale“ po hodnicima suda i odluke su donošene bukvalno poslednjih dana zakonskog roka. Treba imati u vidu da se istrage o finansijskim malverzacijama sprovode uglavnom kroz „papire“, a policija je odmah oduzela sva dokumenta VSS vezane za ono šta se Antiću stavlja na teret. Uostalom, oni su uspeli u nameri da Antić bude smenjen i da na čelo VSS dođu podobni ljudi koji u punoj meri sarađuju sa državnih organima u svakom smislu. Tužilaštvo je predložilo mnoštvo svedoka i to je bio formalni razlog za produžavanje pritvora. Na kraju su pridodali još 16 svedoka od kojih se dvojica nisu odazivala na tri uzastopna ročišta. Očigledno je da su ta dvojica svedoka u sistemu vojske i da su instrumentalizovani jer su se pojavili i saslušani su tek nekoliko dana pre nego što je Antić, po sili zakona, morao da bude pušten iz pritvora. Osumnjičeni može, po zakonu, da ostane u pritvoru najviše šest meseci bez podizanja optužnice, ukoliko tužilaštvo ne podigne optužnicu u tom roku, osumnjičeni mora da bude pušten da se brani sa slobode“, objašnjava Ivan Ninić.

Miloš Vučević i ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišli su danas Centar za nuklearnu medicinu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Antić je pušten nedelju dana pre isteka tog roka 27. avgusta ove godine. Optužnica nije ni na vidiku jer je tek prošle nedelje dat nalog policiji da se analiziraju računari koji su oduzeti od VSS, a finansijsko veštačenje biće završeno tek za nekoliko meseci. Bez dokaza prikupljenih na taj način optužnica, jednostavno, ne može da bude podignuta. Iako se znalo da od optužnice nema ništa, makar u roku od 6 meseci, nepodobni sindikalac nije pušten na slobodu, već mu je izricana najstroža mera – pritvor.

„Nije jasno zašto Antiću nije izrečena blaža mera, zabrana napuštanja boravišta, zabrana prilaska i komunikacije, što je uobičajeno u ovakvim slučajevima. Njemu je pritvor, koji je mera, zapravo pretvoren ukaznu i tu su delimično uspeli. On jeste smenjen, sindikat jeste marginalizovan i sa 7,5 hiljada članova spao je na nešto više od hiljadu, ali nisu uspeli u onome što im je bilo najvažnije – da slome Antića. On je njima odavno trn u oku, još od kada je izneo u javnost saznanja da su Veljko Belivuk i članovi njegove grupe vežbali pucanje iz pištolja na strelištu u kasarni u Pančevu. Vrlo je sumnjivo i što je na portalu „Politiko“, dok je Antić bio u pritvoru, objavljen tekst koji ga povezuje sa ruskim službama, a to je bio nepotpisan tekst koji su preneli brojni srpski mediji bliski vlasti“, objašnjava Ninić.

Specijalne jedinice Vojska Srbije Foto:MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Na Antiću je primenjen već uobičajeni recept – politička najava, hapšenje po vrlo klimavoj sumnji za neko krivično delo, medijski napadi, višemesčni pritvor. To sve je vrlo zabrinjavajuće, tvrdi advokat Ivan Ninić.

„Upravo zbog toga sve liči na operativnu akciju VBA, a vojna služba, umesto da se bavi aferama u sistemu odbrane, hapsi sindikalca koji je na te afere ukazivao i bio „usko grlo“ za zloupotrebe. Ovo nije prvi put da ova vlast hapsi ljude u propagandne svrhe, a sve se dešava po istoj matrici. Politička priprema, medijski napadi a onda na sudovima ti slučajevi padnu. Vlast ne interesuje što se u takvim slučajevima plaća nezakonit pritvor i odšteta, jer se to plaća iz budžeta koji pune građani Srbije. Kao u slučaju Mišković ili Kosmajac, sve se koristi u propagande, dnevno političke svrhe, ali i za obračun sa političkim protivnicima. Ali, u slučaju Antića neće uspeti, jer je on vojnik i ima vojničku disciplinu, zna za šta se bori, mentalno je jak, što je i dokazao dok je boravio u pritvoru i ne mogu ga slomiti iako su sve pokušali“, objašnajva advokat Ivan Ninić.

BONUS VIDEO: Novica Antić o pozadini svog hapšenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare