Foto:EPA-EFE/Bienvenido Velasco

Hapšenjem još šest osoba u Crnoj Gori nastavlja se istraga u kojoj je do sada zaplenjeno 840 kilograma kokaina, uhapšeno osam osoba, oduzeto sedam luksuznih automobila, 12.500 evra, oružje i kriptovani telefoni. Akcija traje od 2017. godine, lisice na ruke su stavljene i jednom Srbinu, a sumnja se da je u švercu učestvovalo još osoba sa naših prostora. Kokain je iz Amerike putovao ka Zapadnoj Evropi radi dalje preprodaje.

Istraga o švercu više od 800 kilograma kokaina nije gotova, jer postoje indicije da je više od deset osoba iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore povezano sa grupom uhapšenom 10. marta u na teritoriji te tri države, saznaju „Vijesti“ nezvanično.

– Dokazi se prikupljaju i istraga će biti proširena ukoliko se utvrdi da su i te osobe deo kriminalne organizacije koja se bavila međunarodnim švercom narkotika – saopštio je izvor „Vijesti“ iz policije. Prema istim informacijama, tužilaštvo će odlučiti da li će pokrenuti i finansijsku istragu protiv dela osumnjičenih, s obzirom na to da poseduju brojne nekretnine. Sagovornik ovog crnogorskog portala tvrdi da su u pitanju vile, ugostiteljski objekti, servisi za automobile i da je upitno poreko te imovine.

– U jednom od tih lokala u Podgorici sastajali su i članovi kriminalne organizacije – rečeno je „Vijestima“, a u tužilačkim spisima se navodi da je u pitanju kafić Milovana Lola Lakovića.

Sa Kariba, kokain u putovao u Evropu

Operacija protiv te kriminalne grupe pokrenuta je 2017. godine, a dovela je do presretanja katamarana 2018. godine u Portugalu, koji je prevozio 840 kilograma kokaina sa Kariba u Evropu. Iz EUROPOL-a su saopštili da je kompleksnom internacionalnom istragom rukovodila Crna Gora, a da je operacija deo šire evropske strategije protiv balkanskog kartela.

– Razbijena je zločinačka organizacija, koju su uglavnom činili pojedinci sa Balkana, sa ciljem da u Evropu, morskim putem, iz Srednje Amerike krijumčare velike količine kokaina – saopšteno je iz te institucije.

U Crnoj Gori su pre nekoliko dana uhapšeni jedan od organizatora te krimi-grupe Nikica Todorović, kao i Milovan Lolo Laković, Milica Bukilić, Jovan Ercegović, Ranko Stojović i Darko Giljača. Na čelu grupe, osim Todorovića, je i Damjan Vukašinović, dok su članovi i Radoje Radulović, Marko Stević, Veljko Jovanović, Mario Lazović, Zerina Karkelja i Dragana Prostran (Sanja Roćen), tvrdi iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Pet osumnjičenih nije dostupno crnogorskim istražiteljima, saopštila je specijalna tužiteljka Mira Samardžić.

EUROPOL je, kako navode, omogućio razmenu informacija između zemalja koje su učestvovale u akciji – Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kao i da su finansijski podržali raspoređivanje istražitelja na terenu.

Podsećaju da su 10. marta policijski službenici iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije uhapsili osam članova kriminalne grupe, a da su operativne aktivnosti na terenu podržala dva istražitelja iz Francuske i Portugala.

Od početka akcije 2017. godine, navodi EUROPOL, 12 osoba je uhapšeno – jedna u Hrvatskoj, osam u Crnoj Gori, četiri u Portugalu i jedna u Srbiji. I portugalska policija saopštila je da je pod vođstvom Crne Gore razbijena zločinačka organizacija i da su njihovi predstavnici učestvovali u završnoj fazi složene međunarodne policijske akcije.

Navodi se da je imali podršku mornarice i avijacije „što je dovelo do lociranja i kasnijeg zauzimanja plovila sa 840 kilograma kokaina“.

Prisluškivala ih policija

Skoro tri godine crnogorski istražitelji bili su na tragu međunarodnoj grupi krijumčara osumnjičenih za šverc droge – epilog te akcije za sada je zaplena 840 kilograma kokaina, osam uhapšenih, oduzimanje sedam luksuznih automobila,12.500 eura, oružja, kriptovanih telefona…

Crnogorski policajci i tužioci saopštili su da nastavljaju s aktivnostima u tom predmetu, koji su radili sa kolegama iz Sudske policije Portugala, Francuske Uprave carina, američke DEA, policije Velike Britanije, Hrvatske, Srbije, Austrije i Slovenije.

Crnogorski istražitelji saopštili su da su u tom predmetu dve godine sprovođene mere tajnog nadzora i da su prisluškivanjem i praćenjem došli do dokaza da kriminalna grupa raspolaže velikim količinama novca, jer su u Južnoj Americi kilogram kokaina plaćali od tri do četiri hiljade evra, a prodavali ga u Zapadnoj Evropi od 30.000 do 40.000 evra.

Uhapšeni sprovedeni u Spuž

Sudija za istragu podgoričkog Višeg suda odredio je pritvor do 30 dana Todoroviću, Lakoviću, Bukilićevoj, Ercegoviću, Stojoviću i Giljači. U Istražni zatvor poslao ih je zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke i saizvršioce koji su u bekstvu.

To su „Vijestima“ saopštili branioci Lakovića – advokat Zoran Piperović i Ercegovića, advokat Velibor Marković.

– Izjavio sam žalbu protiv tog rešenja i o njoj će odlučivati veće. U tom predmetu pokazalo se kako tužilaštvo izigarava prava okrivljenog i obesmišljava pravni lek – žalbu protiv rešenja o zadržavanju – rekao je Marković. Žalbu je izjavio i Piperović.

Marković je pojasnio je da protiv rešenja o zadržavanju, okrivljeni i njegov branilac imaju pravo žalbe sudiji za istragu.

– U roku od osam sati od uručenja rešenja, koji je dužan da po žalbi odluči u roku od četiri sata od prijema spisa predmeta tužilastva. Međutim, tužilastvo ne dozvoljava da se žalba preda neposredno preko pisarnice, pravdajući se istekom radnog vremena, i ako bi na tom radnom mestu uvek morao biti neko. A onda, pre nego što sudija dobije žalbu, oni mu dostave spise predmeta sa predlogom za određivanje pritvora, ali bez žalbe. Na taj način izigravaju prava okrivljenog – faktičkim onemogućavanjem da se odluči o njegovoj žalbi izjavljenoj protiv rešenja o zadržavanju, a time i obesmišljava postojanje tog pravnog leka, čime se izigravaju i odredbe Ustava i Zakonika o krivičnom postupku – objasnio je advokat.

Marković je kazao da se Ercegović sumnjiči samo za stvaranje kriminalne organizacije, preneo je „Blic“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram