Foto:instagram.com/zoranmajdak, Shutterstock

Vlasnik firme "Fonlider", kome se sudi za SMS prevaru u Specijalnom sudu u Beogradu, po optužbi da je izvarao građane Srbije za 32 miliona evra, promenio je firmu, ali ne i delatnost. Redakciji portala Nova.rs javio se insajder koji je detaljno objasnio novu šemu Zorana Majdaka, po kojoj vara ljude.

Majdak je postao poznat široj javnosti 2012. godine kada je uhapšen zbog organizacije prevare preko SMS poruka, preko svoje firme „Fonlider“, a sudi mu se po optužnici koja ga tereti da je građane Srbije prevario za 32 miliona evra.

Srpsko pravosuđe u nekim slučajevima nije baš brzo, tako da postupak protiv Majdaka traje već celu deceniju, a pošto je u pitanju vredan čovek, on je nastavio da se bavi onim što najbolje zna, da vara ljude. Specijalizovan je za medije, a iako nema grandiozne „projekte“ kao što su prevare od 32 miliona evra, preorijentisao se na manje cifre, sa više žrtava. Tako je  „opelješio“ čak i ljude od kojih je zavisio, odnosno zaposlene u svojim preduzećima.

pročitajte još:

Portalu Nova.rs javio se insajder, koji je radio u jednoj od njegovih firmi, a takođe je njegova žrtva.

„Radila sam u jednoj od njegovih firmi „Info24″, minimalac nam je uplaćivao na račun, dok je ostatak novca uplaćivao preko dnevnica i drugih troškova i tako izbegavao plaćanje poreza. Oštetio je ukupno 7 radnika, kojima je ostao dužan i koji su ga na kraju tužili i prijavili inspekciji rada. Jedini ko je nešto uradio i jeste bila inspekcija rada. Svi zaposleni u njegovoj firmi su bili van Beograda, jer ga tamo svi znaju i niko neće da posluje sa njim“, kaže sagovornik portala Nova.rs.

Majdak stoji iza mnogo preduzeća koji su povezani sa medijima, a često su drugi ljudi u prvom planu, kao njegov prijatelj Marko Aćimović, koji je hapšen zajedno sa njim 2012. godine.

Jedna od specijalnosti Majdaka je postalo pelješenje lokalnih samouprava i to na nekoliko načina.

Slobodan Gvozdenović Foto: Printscreen/YouTube/tv valjevo plus

„On se prijavljuje za sufinansirajuće projekte, koji funkcionišu tako što medijska kuća izradi projekat koji treba da pomogne lokalnoj samoupravi i građania i izradi ga, a sve to finansira lokalna samouprava iz budžeta. Ja znam da je radio te projekte za Valjevo, Aleksinac, Mionicu, čak i za Beograd, projekat koji je bio vredan više od milion dinara. Većina tih projekata, naravno, nikada nije realizovana. Specijalizovao se za Valjevo, gde je imao odlične kontakte sa bivšim gradonačelnikom doktorom Slobodanom Gvozdenovićem. Iz gradskog budžeta Valjeva, za firme iza kojih je stajao Zoran Majdak, odvojene su milionske sume za sufinansirajuće projekte, koji nikada nisu realizovani“, navodi insajder.

Zanimljivo je da je bivši gradonačelnik Valjeva, Slobodan Gvozdenović doktor, ginekolog, a da je Majdak često odlagao suđenja zahvaljujući medicinskoj dokumentaiciji i lekarskim uverenjima koje je dobijao od pomenutog lekara.

„Ja lično znam da je u Valjevo poslat prazan disk a tada bi lokalna samouprava trebalo da reaguje, raskine ugovor i traži sredstva nazad, međutim, to se nije dogodilo“, kaže naš sagovornik.

Postojao je i još jedan način „reketiranja“ privrednika. Jedna od Majdakovih firmi je pravila emisije sa gradonačelnicima po Srbiji, ali bi pre toga neko od novinarki dobila spisak privrednika koje je posećivala i tražila od njih novac, jer ju je poslao gradonačelnik. Na taj način je dolazio do velikih suma novca.

„Majdak se večito pozivao na svoje veze u SNS i često je govorio: „Zvaću šefa“ ili „Čuo sam se sa šefom“, a na koga je mislio i da li je to tačno ne znam“, kaže sagovornik portala Nova.rs.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

O Majdakovim vezama sa vladajućom Srpskom naprednom strankom u više navrata se govorilo.

Tako je NIN pre izvesnog vremena objavio dokument u kome se navodi da su česti razgovori sa Majdakom za predsednika Aleksandra Vučića su bili posebno nezgodni.

U jednom od izveštaja u koji je NIN imao uvid navodi se da je policijski operativac konstatovao da je „Zoran Majdak u izuzetno dobrim odnosima sa Srpskom naprednom strankom, te da je moguće da „vetar duva sa te strane“, jer se u komunikacijama često poziva i preti ljudima pomenutom strankom“.

Inače, Majdak je uhapšen početkom decembra 2012. zbog sumnje da je varao građane preko piratskog Narodnog radija, ali i njegove MHC televizije, kojoj je RRA oduzela dozvolu, ali ne i njegovoj drugoj MHC TV – Prvoj ženskoj televiziji. Sudi mu se kao pripadniku organizovane kriminalne grupe, koja se tereti da je lažnim nagradnim SMS porukama prevarila više od 162.000 građana za skoro 32 miliona evra.

Majdaka za Valjevo vezuje još jedna firma, „Radio Valjevo“ koju je kupio, a potom oterao u stečaj napravivši ogroman gubitak. Udruženje novinara Srbije je 2017. tražilo od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da ispita da li je Radio Valjevo zloupotrebilo frekvenciju zato što je na svakih 15 minuta u programu čitano pismo Zorana Majdaka u kojem su na najgrublji način vređani portal Kolubarske.rs i novinare koji su ispitivali poslovanje naprednjačke vlasti u Valjevu.

Na društvenim mrežama puno je Majdakovih fotografija sa SNS koreografijom a svojevremeno je preko svoje firme Info 24 poslao poruku sinu predsednika Srbije, Danilu Vučiću.

„Predaja nije, nikada nije bila i nikada neće biti opcija za Srbiju. Budi jak i bori se, tvoja snaga je snaga svih nas i znam da možeš pobediti u ovoj životnoj borbi, kao što si mnogima do sada. Verujem u tebe i želim ti brz oporavak. Jer predaja nikada nije bila opcija“.

Zoran Majdak je verovatno poslao poruku iz ličnog iskustva, jer se, uprkos procesu koji se protiv njega vodi pred Specijalnim sudom, nije predao već je nastavio da deluje po medijskoj sceni Srbije.

BONUS VIDEO: Inspektor Slobodan Milenković zvani Mali Senta u Palati pravde

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar