Foto: MUP Srbije

Iako je do nedavno bilo nemoguće da dođe do takozvanog "overavanja" i smrtnog slučaja zbog preterane upotrebe kanabisa, nedavno se i to promenilo. Tako se na tržištu pre izvesnog vremena pojavila nova "vrsta" marihuane, koja zbog novog načina proizvodnje i prisustva acetona u njoj, može biti za korisnike smrtonosna.

Jedan od argumenata za dekriminalizaciju ili čak lealizaciju marihuane bio je da od nje ne može da dođe do smrtnog ishoda, ma koliko ona u sebi sadržala tetrahidrokanabinola (THC). Upravo procenat THC-a na veštačenju je presudan da bi konoplja bila proglašena industrijskom biljkom ili psihoaktivnom supstancom, odnosno drogom. Ukoliko je procenat ove supstance u biljci veći od 0,3 odsto, onda je to droga.

Pročitajte još:

Jačina i kvalitet trave, kako se drugačije naziva, zavisi upravo od količine THC-a, dok od kvaliteta zavisi cena, koja prosečno iznosi oko 1.000 dinara za gram. Zarada u dilovanju marihuane je ogromna, pa su se u taj posao uključile i ozbiljne kriminalne organizacije, ali i veliki broj takozvanih „slobodnih strelaca“, jer gajenje marihuane ne zahteva mnogo rada i truda. Ukoliko neko želi da proizvede veću količinu i kvalitetniju „robu“, onda su tu već i grejači, sistem za zalivanje i drugi sistemi, pa smo neretko svedoci otkrivanja brojnih improvizovanih laboratorija u stanovima širom Srbije.

Ali, i jedni i drugi, bilo da su amateri ili ozbiljni kriminalci, moraju da sačekaju da biljka poraste, dostigne određenu zrelost, nakon čega sledi branje i sušenje, što oduzima dodatno vreme od njenog plasmana na tržište. Sada se pojavio nov, opasan metod kojim dileri pokušavaju da budu što konkurentniji na tržištu i skrate taj proces i upravo ta marihauana može da postane smrtonosna za one koji je konzumiraju.

„Pojavila se, takozvana, sintetička marihuana. Biljna masa koja podseća na marihuanu, najčešće neka vrsta čaja, prelije se hemijskom supstancom u kojoj se nalaze materije koje utiču na korisnike i imaju iste efekte kao i THC, iako je u pitanju sintetički proizvod. Da bi ubrzali proces sušenja i vezivanja te materije za čaj, dileri u tu smesu dodaju aceton i to čist, ne onaj koji se koristi prilikom lakiranjam i koji se može kupiti u svakoj parfmeriji, već koncentrovan, industrijski.  Ta smesa se pravi u velikim buradima od 200 litara, a dok sipaju aceton, ljudi koji to rade nose gas maske da bi se zaštitili. Sve to se radi kako bi na što brži način došli do što veće količine robe spremne za prodaju. Tako pripremljena droga se pakuje u zipovane kesice i tu je opasnost“, kaže za portal Nova Lambe Đoerlijevski, penzionisani inspektor 4. odeljenja za suzbijanje narkomanije i šverca.

Foto:MUP Srbije

I tu nastaje problem koji može biti smrtonosan. Tako dileri, u nameri da se što pre dokopaju novca i obrnu ga, ne sačekaju da aceton potpuno ispari, već tu veštačku travu pakuju u kesice i „proturaju“ na tržište.

„Upravo je to najveća opasnost. Iako ni ta veštačka trava nije toliko opasna sama po sebi, ukoliko na njoj ili na kesici u kojoj je spakovana ima acetona, to može biti vrlo opasno, pa i smrtonosno po korisnika, a to su najčešće mlađe osobe – tinejdžeri. Oni prilikom motanja mogu da liznu prste kojima su otpakovali kesicu i tako se otruju acetonom, a da ne pričam o pušenju i unošenju dima u pluća. Tada može doći do ozbiljnog trovanja, kolapsa pluća i zastoja u radu srca. Sumnja se da je nekoliko smrtnih slučajeva u Beogradu  i regionu poslednjih godina vezano za ovu vrstu „marihuane““, navodi za Nova.rs Đoerlijevski.

Foto:EPA/NYEIN CHAN NAING

Tržište marihuane u Srbiji je ogromno i to je bez sumnje najpopularnija i najraširenija droga kod nas. Reč je o stotinama miliona evra, a od sve droge koja policija zapleni, oko 80 odsto je marihuana. Sve ostale vrste narkotika čine manje od 20 odsto. Nedavno je ministar policije Aleksandar Vulin izneo podatak da je za godinu dana zaplenjeno oko 7,2 tone narkotika, a policija je od početka ove godine pronašla čak 37 plantaža za uzgoj marihuane.

Ipak, treba imati u vidu da i obična, „prirodna“ marihuana, iako ne može da dovede do smrtnog ishoda prilikom preteranog konzumiranja i ne izaziva fizičku zavisnost, ima negativne efekte.

Prilikom dugotrajne i svakodnevne konzumacije kod korisnika se stvara psihička zavisnost, ali može doći i do brojnih psihičkih poremaćaja, najčešće psihoze. Dugogodišnji ovisnici mogu postati potpuno disfunkcionalni ili da čak završe u psihijatrijskim ustanovama zbog preterane konzumacije marihuane. Takođe, može doći i do fizičkih tegoba, pre svega u kardiovaskularnom sistemu, a može doći i do pušačke noge, kao i pušenje duvana.

 

BONUS VIDEO: Jovanjica, najveća plantaža marihuane u Evropi

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar