Foto: Miljana Isailović/Nova.rs/A. Nikolić

Vest da su Nišlijke Katarina Stošić, lekarka i Aleksandra Nikolić, medicinska sestra, obe zaposlene u niškoj Hitnoj pomoći, te policijski službenik iz Beograda Dejan Bogosavljević, tokom letovanja u Stavrosu spasili život grčkom državljaninu koji se utapao, donela im je veliku popularnost. Najponosnije su njihove porodice i kolege koji su ih po povratku u domovinu dočekali čestitkama, ali brojni komentari na novinske tekstove kao i na društvenim mrežama, dokazuju da se njima diči cela Srbija.

Koleginice, prijateljice i kume Katarina i Aleksandra godinama letuju zajedno odmarajući se od brige za život stotina hiljada Nišlija kojima je niški Zavod za urgentnu medicinu, odnosno Hitna pomoć, na raspolaganju 24 sata dnevno. Događaj kojem se nisu nadale, ali za koje su bile spremne, desio se 3. avgusta, na samom početku njihovog ovogodišnjeg letovanja, a Katarina i Aleksandra, koje su se ovih dana vratile u Niš, skromno kažu da su samo radile svoj posao.

PROČITAJTE JOŠ:

„Teško je to rečima opisati, jedno sasvim obično letovanje pretvorilo se u dramu koja se završila srećnim ishodom. Kada se opredelite da vam profesija bude spašavanje ljudskih života, ta misija ne trpi nikakva ograničenja, vi ste lekar uvek i na svakom mestu. Tako je bilo i tog dana kada sam s Aleksandrom i našom decom provodila jedan sasvim uobičajen dan na plaži uživajući u ćaskanju. Pažnju nam je privukla najpre vika, a zatim i gužva kraj obale, odmah smo shvatile da se nekome potrebna zdravstvena pomoć. Ni trenutka se nismo predomišljale, bez obzira na ro što smo na odmoru i to u stranoj zemlji, priskočile smo u pomoć čoveku za koga smo kasnije saznali da je policijac, koji je utopljenika i izvukao na obalu. On ga je već stavio na bok, stariji muškarac je bio modar, bez svesti, nije disao, očigledno mu je bila potrebna urgentna pomoć. Odmah sam počela s postupkom predviđenim protokolom za takve slučajeve, započeli smo kompresiju želuca kako bi izbacio vodu, priključili ga na kiseonik, a kuma je u međuvremenu donela moju lekarsku torbu. Uvek je sa sobom nosim u nadi da je neću upotrebiti, ali eto, nametnu se situacije kada vam je potrebna. Doduše, u ovom slučaju nismo mogli mnogo više da uradimo s obzirom na to da nemamo pravo da se bavimo lekarskom delatnošuću u inostranstvu, ali to što smo preduzeli bilo je dovoljno da pacijenta održi u životu do dolaska njihove Hitne pomoći“, priča Katarina.

Grčka, Stavros, Srbi pomogli u spašavanju Grka, spašavanje, davljenje, pomoć
Katarina Stošić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Aleksandra objašnjava da se tokom šesnaestogodišnjeg rada u niškoj Hitnoj pomoći mnogo puta susrela s ovakvim situacijama, ali da njihov i posao nikada ne postaje rutinski rad, jer je spašavanje ljudskog života svaki put novi izazov i veliko zadovoljstvo kada reanimacija bude uspešna.

„Već na prvi pogled bilo je jasno da je utopljenik u veoma teškom stanju, bio je modar, cijanotičan, dok mu je kuma vršila kompresiju želuca izbacivao je tečnost, sukrvicu i penu. Nismo smele da mu uspostavimo venski put i damo terapiju, jer smo bile u stranoj zelji, ali smo mu izmerile šećer i saturaciju, a spasilac na plaži je doneo kiseonik koji smo mu priključili. To je bilo dovoljno da ga održimo u stabilnom stanju do dolaska njihove medicinske ekipe“, objašnjava Aleksandra.

Grčka, Stavros, Srbi pomogli u spašavanju Grka, spašavanje, davljenje, pomoć
Katarina Stošić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Njihov podvig nije prošao neprimećen od drugih turista, ali i tamošnjih Grka pa su Aleksandra i Katarina stekle njihove simpatije i poštovanje.

„Zaista su nam se svi obraćali s uvažavanjem, vlasnica tamošnjeg kafea nam je uvek ostavljala ležaljke u prvom redu, to je bio lep osećaj, ali za nas je bila najvažnija informacija da je čovek preživeo, mada je zadržan na lečenju u bolnici u Solunu. Najponosnija su bila naša dečica koje sam doduše pokušavala da oteram s plaže u tim trenucima, ali sam bila prezauzeta pružanjem pomoći pacijentu što su oni iskoristili da ostanu u blizini. Moja ćerka, koja je upravo upisala medicinsku školu i kojoj sam ja, ali posebno kuma Katarina uzori, bila je veoma ponosna na nas. Zahvaljujući njoj se za ovaj događaj i saznala jer je, doduše u dogovoru s policijskim službenkom Bogosavljevićem, informaciju objavila na društvenim mrežama i tako se za nas čulo u Srbiji“, opisuje Aleksandra događaj po kom će pamtiti ovogodišnje letovanje.

Grčka, Stavros, Srbi pomogli u spašavanju Grka, spašavanje, davljenje, pomoć
Aleksandra Nikolić i Katarina Stošić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Policajac Bogosavljević vratio se u Beograd gde obavlja vrlo visoke dužnosti u domenu zaštite bezbednosti stranih službenika. On je u ranijem razgovoru s novinarima istakao da je obuka koju je prošao kako bi bio spreman za reakciju u kriznim situacijama, bila ključna i u ovom slučaju koji bi se sigurno završio tragično da se troje Srba nije našlo u pravo vreme na pravom mestu.

BONUS VIDEO: Saobraćajna nezgoda kod Slavije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare