Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Poreskom policijom, Upravom carine i Ministarstvom poljoprivrede, uhapsili su petoro odgovornih lica privrednih društava i 63 poljoprivredna proizvođača zbog sumnje da su malverzacijama oštetili budžet Republike Srbije za 107.103.765 dinara.

Uhapšeni su N. P. (1959) i K. P. (1963), odgovorna lica firme „New land of fruit“, N. C. (38) i Z. C. (67), odgovorna lica firme „Citrum AKZ“, kao i B. K. (44), odgovorno lice privrednog društva „D&B trans“ zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca, falsifikovanje službene isprave i poreska utaja, dok se 63 poljoprivredna proizvođača sumnjiče za krivična dela pranje novca i falsifikovanje službene isprave, navodi se u saopštenje MUP.

Sumnja se da su N. P., K. P., N. C., Z. C. i B. K., tokom 2017. i 2018. godine breskve i nektarine uvezene iz Grčke lažno deklarisali kao da su srpskog porekla kako bi izvršli reeksport voća kupcima u Ruskoj federaciji.

Oni su, kako se sumnja, sačinili lažnu dokumentaciju o otkupu i isplati breskvi i nektarina poljoprivrednim proizvođačima iz Srbije, koju su proizvođači potpisivali, a deo novca koji je uplaćen na njihov račun na ime PDV nadoknade vratili su firmi „New land of fruit“. Na taj način su N. P., K. P., N. C. i Z. C. oštetili budžet Republike Srbije za 107.103.765 dinara, a pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 104.755.884 dinara.

Takođe, krivična prijava je podneta i protiv firme „New land of fruit“ za krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca i poreska utaja. Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)