Foto: N1

Nevladina organizacija A11 najavila je danas da će, povodom postupanja policije u raciji izvedenoj 10. februara godine u neformalnom romskom naselju u Ulici Vuka Vrčevića podneti krivične prijave protiv nepoznatih policajaca i obratiti se sektoru unutrašnje kontrole MUP i zaštitniku građana da istraže taj slučaj.

Predstavnik A11 Marko Vasiljević rekao je, na konferenciji za novinare, da će se zvanično, nakon što se prikupe svi dokazi, zatražiti odgovor od MUP ko je idao naredbu za upad policije u romsko naselje, od tužilaštva koje istražne radnje je preduzelo, s obzirom da se radi o krivičnom delu mučenja i zlostavljanja na nacionalnoj osnovi, što mora da uradi po službenoj dužnosti.

Od Sektora unutrašnje kontrole MUP tzražiće odgovor da li je pokrenuo istragu i da li je neko od policajaca učesnika tog događaja suspendovan, a od zaštitnika građana šta je uradio po tom slučaju i da li je zahtevao izjašnjenje policije.

Policija je u naformalno romsko naselje u ulici Vuka Vrčevića upala 10. februara uveče, u potrazi za tri osobe koje su napale policajca i nanele mu povrede, pored ostalog i udarile ciglom u glavu.

Vasiljević je naveo da su stanovnici, posebno oni u tri kuće u koje je upala policija, pretrpeli strah, dobili batine, kao i uvrede i pretnje na nacionalnoj osnovi.

Nađa Marković iz te nevladine organizacije, koja je sa stanarima naselja bila dva dana kasnije i uzela izjave, rekla je da je policija upala silom u tri kuće, gde inače nema boravište nijedan od onih za kojima su tragali, da su tamo bili oko sat vremena, žene koje su im se pojavile na vratima udarali pendrecima, kao i muškarce koji su tu bili, „sve što im se našlo na putu“, psovali i vređali na nacionalnoj i rasnoj osnovi.

U jednoj kući je bila samohrana majka sedmoro dece, bebu od pet meseci je držala u rukama, jedan policajac je nasrnuo pendrekom na nju, pokušala se odmaknuti, udarila je u komodu. U drugoj kući su udarali čoveka pendrekom po nogama, leđima i ramenima. Tri dana kasnije otišao je na Institut za sudsku medicinu, gde su mu konstatovane povrede koje mogu nastati od pendreka, precizirala je Marković.

Iz ove organizacije rekli su na današnjoj konferenciji i da su stanovnici naselja u razgovoru s njima rekli da su im policajci upućivali izjave koje obiluju psovkama i rasnim uvredama, pa i pretnjama poput izjave: “Bacićemo vas sve u Dunav”.

Bonus video: Deca preplašena, tuku nas i vređaju: Racija policije u romskom naselju u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar