Zorana Mihajlović Foto: TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je danas da je neverovatno da u Zemunu, niko od prolaznika nije zaštitio ženu koju je na ulici fizički napao muškarac.

Mihajlović je, reagujući na video snimak tog napada na društvenim mrežama, upozorila da je nasilje nad ženama rasprostranjeno u porodičnim i partnerskim odnosima ali i na ulici, saopštio je njen kabinet.

Na društvenim mrežama pojavio se uznemirujući video snimak, na kojem se vidi kako nepoznati muškarac udara ženu i šutira njenog psa nasred ulice u Zemunu, objavio je portal Nova.rs.

Mihajlović je, tim povodom istakla da je neverovatno da niko od prolaznika „nije osetio potrebu da se umeša i zaštiti ženu“.

Pročitajte još:

Podsetila je da je koordinaciono telo u februaru, sa Ministarstvom rada i UN programa Women pokrenulo novi projekat „Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru“.

„Jedno istraživanje nam je pokazalo da baš u Zemunu svaka četvrta žena nosi suzavac da bi se osećala bezbednije. U Pančevu, na primer, svaka šesta žena ne ide noću sama“, rekla je ona.

Navela je da je „to stvarnost koju živimo u svakom delu Srbije, bilo da je dan ili noć, bilo da koriste autobus ili taksi ili pešače“.

Ponovo je apelovala da ne okrećemo glavu pred nasiljem.

„Kada čujemo, vidimo ili znamo da neka žena trpi nasilje, prijavimo nasilnika, zaštitimo ženu“, rekla je ona.

Naglasila je da to „zaista nije privatna stvar“, već, kako je ukazala, „pošast koja negativno utiče na celo društvo“.

„Verujem da ne želimo da nam deca i generacije koje dolaze žive u kulturi nasilja“, istakla je ona.

BONUS VIDEO: Zorana MIhajlović u novom sukobu sa stranačkim kolegama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare